Edi Rama

“Albanija i Kosovo imat će jednoga predsjednika”

Foto: Reuters/PIXSELL
Edi Rama
Foto: Reuters/PIXSELL
Edi Rama
Foto: Reuters/PIXSELL
Edi Rama
Foto: Reuters/PIXSELL
Edi Rama
20.02.2018.
u 18:07
Vulin: Velika Albanija najveća je prijetnja za mir na Balkanu.
Pogledaj originalni članak

Kosovo i Albanija imat će jedinstvenu vanjsku politiku, ne samo zajednička veleposlanstva i diplomatska predstavništva – najavio je albanski premijer Edi Rama u kosovskom parlamentu u Prištini, kamo je doputovao u prigodi desete obljetnice neovisnosti Kosova, napomenuvši kako dvije zemlje već imaju nekoliko zajedničkih konzulata.

– No zašto ne bismo imali i jednog predsjednika kao simbol nacionalnog jedinstva, s jedinstvenom politikom nacionalne sigurnosti? – upitao je Edi Rama ponovno otvarajući projekt “velike Albanije” od kojeg strahuju ne samo Srbija već i Makedonija, Grčka, Bugarska i Crna Gora.

Ono što je interesantno je da gotovo svi Albanci vjeruju da Edi Rama govori ozbiljno i da će on biti taj lider koji će ujediniti sve Albance u jednu državu. Nema sumnje da je za Albance Edi Rama novi Skenderbeg, odnosno albanski junak Gjergj Kastrioti, knez Albanije, koji je postao narodnim junakom braneći svoju državu od Osmanlija.

Foto: Reuters/PIXSELL
Edi Rama
Foto: Reuters/PIXSELL
Edi Rama
Foto: Reuters/PIXSELL
Edi Rama
Foto: Reuters/PIXSELL
Edi Rama

Kao što se i očekivalo, najava o ujedinjenju Kosova i Albanije Edija Rame naišla je na oštru reakciju vrha Srbije koji optužuje Tiranu da želi stvoriti “veliku Albaniju”. Srpski ministar obrane Aleksandar Vulin upozorio je kako je “velika Albanija najveća prijetnja za mir na Balkanu, a ideje o tome da svi Albanci žive u jednoj državi i da imaju jednog predsjednika, jesu dokaz velike Albanije i moraju biti zaustavljene od međunarodne zajednice”.

Isto tako, predsjednik Srpske narodne partije (SNP), Nenad Popović, smatra da je izjava premijera Albanije Edija Rame usmjerena protiv mira u regiji i predstavlja neprijateljski čin prema Srbiji i srpskom narodu te da bi stoga Edija Ramu trebalo proglasiti “personom non grata” u Srbiji, a veleposlaniku Albanije u Beogradu uručiti oštru notu.

Izjava Rame razljutila je i samu kosovsku opoziciju. Naime, predsjednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Avdulah Hoti iznio je svoj stav da takva ideja pokazuje “manjak poštovanja za težnje ‘Kosovara’ za nezavisnom državom integriranom u Europsku uniju i NATO”. Da Albanci smatraju Edi Ramu svojim vođom, dokazuje i potpisivanje albanskih stranaka iz Makedonije “Albansku platformu u Tirani” prema kojoj te stranke sudjeluju u makedonskoj vladi koju je formirao Zoran Zaev, za koju im je blagoslov osobno dao Edi Rama.

S druge strane, Albanci u Srbiji smatraju da je njihov predsjednik Edi Rama, a ne Aleksandar Vučić, što je potvrdio i predsjednik Skupštine općine Bujanovac i predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca Jonuz Musliju, javno kazavši kako im je premijer Albanije Edi Rama obećao da će Preševska dolina biti pripojena Kosovu i Albaniji!

Između ostalog, Musliju tvrdi da Albanci s juga Srbije od Rame imaju podršku u rušenju ustavnog poretka Srbije i da se iza svega krije projekt stvaranja „velike Albanije“.


– Iza projekta velike Albanije stoje osobno albanski premijer Edi Rama i predsjednik Thaçi! Oni su nam obećali ujedinjenje Albanije i Kosova s Preševom, Medveđom i Bujanovcem – tvrdi Musliju.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 51

KI
kimi
20:32 20.02.2018.

Velika Albanija? Au brate al će narkosi da se raduju....gram belog par evrića...

BE
Beogradjan
20:15 20.02.2018.

Kakva velika Albanija nema ništa od toga... Baš će Evropa dopustiti tako nešto na svom tlu. Što manje državice, to je lakše sa njima manipulisati. Nije nikom nimalo stalo do šiptarije, nego još ih podržavaju dok im kopaju rude i odvoze za SAD, a kada se rudnici ugase, možete misliti koliko će im biti stalo do njih...

Avatar Bosnjak1941
Bosnjak1941
20:59 20.02.2018.

Poslije velke Albanije islam se mora sirit i prema hrvatskoj...Ak mislite da ste postedjeni onda ste glupi ko srbi....