Analitičari:

Ako se i sastavi, Vlada neće dugo trajati. Brzo ćemo na nove izbore

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
milanović petrov
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
milanović petrov
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
milanović petrov
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
milanović petrov
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
milanović petrov
20.12.2015.
u 08:00
U slučaju da se formira Vlada Mosta i koalicije Hrvatska raste, analitičari joj ne prognoziraju dugi vijek trajanja
Pogledaj originalni članak

Novi preokret u pregovorima o formiranju Vlade analitičari uzimaju s rezervom s obzirom na dosadašnja događanja, a i u slučaju formiranja Vlade Mosta i koalicije Hrvatska raste, ne prognoziraju joj dugi vijek trajanja.

Profesor s Fakulteta političkih znanosti dr. Božo Skoko objašnjava da je HDZ birao između dvije prilično nepopularne mogućnosti – ući u potencijalnu Vladu sa SDP-om i Mostom, ili ostati u oporbi i pričekati moguće prijevremene izbore. Prva opcija za njih je neizvjesna avantura prepunu kompromisa, dodvoravanja i vrlo izvjesnih sukoba većeg ili manjeg intenziteta koji bi po logici stvari uslijedili. U takvoj bi Vladi teško mogli biračima pokazati što znaju i mogu. Pred članovima i simpatizerima bi ispali prilično nevjerodostojni jer bi tako “održavali na životu” svoje političke protivnike koje su do jučer optuživali za uništavanje zemlje – kaže Skoko.

Dodaje da HDZ ako ustraje u odluci da ne sudjeluje u tripartitnoj Vladi kratkoročno gubi, a dugoročno dobiva. Ako bi HDZ mudro iskoristio vrijeme u oporbi, a “reformska Vlada” ne bi ispunila očekivanja, na sljedećim bi izborima imao priliku uspješno pomesti obje opcije “u paketu” i stvoriti stabilnu Vladu. – Prema svemu sudeći, na sljedeće izbore neće trebati čekati dugo. Naime, imajući na umu Milanovićev ego, činjenicu da će Most dati premijera te utjecati na mogući odabir SDP-ovih ministara, teško je očekivati stabilnu Vladu i harmoniju u dogovorima o ključnim potezima i tekućim izazovima – smatra Skoko.

"Milanović je kleknuo i na koljena bacio svoju stranku kako bi ostao na vlasti"

Komunikacijska stručnjakinja i analitičarka Aleksandra Kolarić ističe da se sada zna tko je izborni pobjednik, a to je Most. Zoran Milanović je, kaže, pristao na sve što je Most tražio, a Tomislav Karamarko je pak ocijenio da mu je bolje biti u oporbi. Naravno, ako ne dođe opet do nekog preokreta kao što se događalo dosad – smatra Kolarić. Dodaje da će u slučaju formiranja Vlade Mosta i koalicije Hrvatska raste to biti hod po mukama za Božu Petrova i Most, ali se nada da SDP ne ulazi u tu koaliciju s figom u džepu s namjerom da rasturi Most i da će se stoga drukčije ponašati nego za vrijeme pregovora.

– Milanović je kleknuo i na koljena bacio svoju stranku kako bi ostao na vlasti. Pokazao je da je spreman na sve kako bi zadržao vlast pod svaku cijenu – kaže Kolarić.

PR stručnjak i analitičar Krešimir Macan nije iznenađen raspletom pregovora.– Nitko ne može ništa bianco potpisati, bilo je za očekivati da će netko prvi reći ne, očito je Tomislav Karamarko prvi izgubio živce. On se sinoć našao u istoj situaciji kao Zoran Milanović prošle subote, kad je rekao da to sve nema smisla – smatra Macan. On smatra da su novi izbori najbolje rješenje za izlaz iz ove situacije.     

>>Petrov: Vrata za Domoljubnu koaliciju su zatvorena. Milanović: Ja sigurno neću biti premijer

>>Bježeći od tvrdnji da je uz HDZ, Petrov uletio u ralje Milanovića

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 357

Avatar Beowolf
Beowolf
08:30 20.12.2015.

E a sada kada izađu prave statistike i dugovi "bez prognoze" biti će ljudima jasno sve. 6 mlrd kn novog zaduženja nitko više niti ne spominje. Negativni nalaz revizije, zaboravljen., itd.

DU
Deleted user
08:12 20.12.2015.

Sretan vam Božić,gospodine Petrov.

Avatar kravata
kravata
08:21 20.12.2015.

Panenic je prvi dao do znanja da ne zele sa HDZ-om i cekalo se samo jedan ne da bi oprostili sve uvrede mozda su bile i dogovorene i sretni rekli daaaaa .