Žele Ladićev projekt

Ako radovi ne počnu do srpnja, gradnja golf resorta pada u vodu!

Foto: Duško Marušić/Pixsell
Ako radovi ne počnu do srpnja, gradnja golf resorta pada u vodu!
19.03.2010.
u 20:00
Svi potrebni dokumenti već su dobiveni. Načelnik Ližnjana Srećko Ševrlica kaže da ima informaciju kako se zadnji potpisi za projekt čekaju u Ministarstvu turizma.
Pogledaj originalni članak

Prije šest godina u malom ribarskom mjestu Ližnjanu cijene nekretnina naglo su skočile kada je potpisan ugovor o koncesiji za zemljište na kojem bivši Dinamov vratar Dražen Ladić sa svojim poslovnim partnerima namjerava graditi golf resort.

Prvi u Istri

Ližnjanci su se ponadali napretku jer je posrijedi mjesto u kojem nema gospodarskih ili turističkih aktivnosti. I prije potpisanog ugovora, Ladićev golf resort bio je prvi takav projekt u Istri, no čini se da će se zadnji realizirati. Načelnik općine Ližnjan Srećko Ševrlica ogorčen je i kaže da cijeli projekt stoji zbog naših birokratskih zavrzlama.

– Iako su svi potrebni papiri i dozvole za početak gradnje dobiveni, prema informacijama koje sam dobio od Ladića, projekt je upitan zato što se u Ministarstvu turizma već mjesec dana čeka potpis kojim bi se investitor uveo u posjed. Ugovor o koncesiji 2004. godine potpisao je tadašnji ministar turizma Kalmeta, ali cijela se priča vuče 10-ak godina. Sada su imovinskopravni odnosi riješeni, pa i problem s Ministarstvom obrane koje je osporavalo prostorni plan jer zamišljena investicija graniči s dijelom vojnog poligona. Zbog toga smo PP donosili pet godina. Građevinska dozvola vrijedi do srpnja, a ako se do tada ne obave i ove zadnje radnje, sve pada u vodu! Investitor će možda odustati, što bi za Istru i Ližnjan bila velika šteta – kaže S. Ševrlica koji je često “na vezi“ s Ladićem.

Jedva su dočekali

Golf resort Ladić bi gradio s izraelskom tvrtkom GTC (vlasnik Avenue Malla) na približno 126 hektara zemljišta uz more.

– Većinom je to državno zemljište dano u koncesiju na 40 godina. Država se odrekla novca na račun koncesije, što za općinu znači približno 100.000 kuna godišnje. Ondje će se investirati oko 150 milijuna eura, izgradit će se hotel Hayatt s pet zvjezdica, golf kuća i 20 apartmanskih vila, a samo igralište imati će 27 rupa – priča S. Ševrlica. Ližnjanci računaju na milijune kuna komunalnog doprinosa, 200-tinjak novih radnih mjesta, novac od boravišne pristojbe, 2 kilometra javnih cesta i kanalizacijske mreže te procvat mjesta jer će u resortu biti 800 kreveta.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

BU
bumbuš
22:03 19.03.2010.

Svako investiranje u Hrvatsku je potrebno podržati. Treba samo od investitora zahtijevati da svom projektu priloži i kvalitetnu garenciju kvalitetne i poznate banke. U tom slućaju ne bi se događalo. da investitor lijepim pričama dobije koncesiju, pa je zatim preproda nekom trećem, koji preko tog \" posla \" opere milione eura.

VI
Vito
17:53 20.03.2010.

bumbuš - ne znam gdje imaš zemlju, ali bi bilo zanimljivo da ti dođu i u ime zakona o golfu jednostavno i bez naknade oduzmu. – Većinom je to državno zemljište dano u koncesiju na 40 godina. Država se odrekla novca na račun koncesije, što za općinu znači približno 100.000 kuna godišnje. 100.000 godišnjeg gubitka puta 40 godina jednako 4.000.000 kuna. Nije puno u odnosu na uloženo 150.000.000 eura ili 1.050.000.000 kuna Ne treba zaboraviti da članstvo u klubu košta otprilike 20.000 dolara godišnje ili, gle čuda 100.000 kuna, taman koliko plati jedan član članarinu. Nešto kao gradonačelnik Zagreba - jedan član skupštine dioničkog društva plati članarinu, a ostali igraju beplatno, dok građani plaćaju njihovu igru. Niti to da domaći nosaći i tragači za golf lopticama nakon odlaska članova imaju pravo igrati golf s njihovim odbačenim lopticama. No, tako je u drugim poltronskim državama. Kako će biti kod nas vidjet će lokalci. Žalosno kako se poklanjamo. No, to je za nekog cijena razvoja. Za Hrvatsku sigurno nije, a ako se lokalci vesele igranju golfa, dobro za njih. Tako će lakše ukinuti škole, jer za skupljanje i traženje golf loptica nema potrebe za školovanjem, obrazovanjem, napretkom. Napreak je već postignut.