PROSVJED U VUKOVARU

Đakić: Nikome nismo zabranili odlazak, pojedinci su se organizirali i idu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Josip Đakić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Josip Đakić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Josip Đakić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Josip Đakić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Josip Đakić
12.10.2018.
u 11:16
Odlazak dvaju autobusa u Vukovar, dodaje, ne znači da su im najveće udruge otišle na prosvjed. Tvrdi da na prosvjed ide 35 članova HVIDR-e.
Pogledaj originalni članak

Predsjednik HVIDR-e i HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić odlučno je danas odbacio teze o podjeli HVIDR-e. Naime, unatoč stavu udruge, tri najveće podružnice – Zagreb, Osijek i Split – ipak će sudjelovati na sutrašnjem prosvjedu u Vukovaru.

– Mi imamo 130 pravnih osoba udruženih u zajednici županijskih zajednica HVIDR-e. Nikome nismo zabranili odlazak, pojedinci su se organizirali i idu, iako je na Glavnom odboru HVIDR-e donesena odluka da ne podržavamo taj skup, da ne želimo nikakvu politizaciju, da ne želimo remetiti ni ono što je Penava sazvao i zato smo otkazali naše igre. Mi imamo Statut po kojem radimo, postupamo i odgovorno vodimo organizaciju koja okuplja najveći broj invalida Republike Hrvatske – objašnjava Đakić.

Odlazak dvaju autobusa u Vukovar, dodaje, ne znači da su im najveće udruge otišle na prosvjed. Tvrdi da na prosvjed ide 35 članova HVIDR-e.

– Od tisuća članova mislim da će to biti manjina koja će biti neprepoznatljiva u toj svojoj inicijativi. Nije me iznenadio Maksimir jer znamo da u našem sustavu udruženja postoje pojedinci i članovi koji su različitih političkih opcija, različitih razmišljanja, a demokratsko smo društvo i oni na to čak imaju i pravo. Međutim, imamo Statut u kojem se jasno govori kada i tko mora poštovati odluke glavnog tijela, a to je Glavni odbor. Pa tako ćemo u konačnici i reagirati. Nikome ne osporavamo mogućnost odlaska, nikome ne branimo, no organizacija funkcionira na donošenju odluka većinom glasova – nastavlja Đakić.

To ipak ne znači da nekome slijede sankcije, naglašava.

– No raspravljat ćemo dalje o svemu što se dogodilo i što će biti. S obzirom na to da su različite političke opcije najavile dolazak, sadašnji način prosvjeda govori o gubljenju vremena, novaca i živaca. Oni koji dolaze iz HRAST-a, Mosta, U ime obitelji i ostalih, oni su striktno protiv Andreja Plenkovića – uvjeren je Đakić.

Upitan znači li to da misli da su njegove kolege iz HVIDR-e izmanipulirane, uzvraća kako vjerojatno dio njih jest. Kod svih, nastavlja, postoji opće nezadovoljstvo radom na progonu ratnih zločina.

– Vjerojatno jedan dio nezadovoljnih postoji i kod mojih kolega invalida koji su učlanjeni u te političke opcije ili su zbog drugih nezadovoljstava ogorčeni. Različite su političke opcije u našim redovima i to pridonosi različitim razmišljanjima. Vjerojatno imaju svoje aktere koji su im suflirali nešto. Podijelili smo se i oko Istanbulske konvencije. Predsjednik zajednice Grada Zagreba Ante Tandara bio je nazočan, jasno glasovao da nećemo održati igre na dan 12. i 13. u Vukovaru i da ćemo to odgoditi. S druge strane, jasno smo rekli da nećemo podržati prosvjed i to većinom glasova. Jedan je bio protiv i to iz Osijeka – tvrdi Đakić.

Odbacuje teze da je izgubio autoritet u udruzi, a to se, dodaje, može utvrditi u glasovima na Glavnom odboru. Ne slaže se ni sa stavom da je HVIDR-a "privjesak" HDZ-a.

– To nije baš točno. Sjećate se da sam kao čelnik HVIDR-e kod uhićenja Purde tražio ostavku našeg ministra i prekid diplomatskih odnosa sa Srbijom. Tada je predsjednica stranke najavila da će me izbaciti pa se to nije dogodilo. Ja jesam HDZ-ovac i to ne krijem. I kao takav sam od 2004. bio izabran. Jasno artikuliram stavove koje zastupam i uvijek se borim za problematiku invalida Domovinskog rata – zaključuje Đakić.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

RI
rightside
12:19 12.10.2018.

dzakicu, lazes opet,,otkad je anemija na tebe itvrsio pritisak da ne podrzis skup, otad ti branis udrugama odlazak nebi li "velikom sefu" dokazao da si ti uvjek uz njega pa makar i protiv branitelja,,bio go... ostao go...))))))

MO
Moon2603
12:20 12.10.2018.

Na faci mu se vidi da je nepristran, govno jedno izdajnicko

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
13:00 12.10.2018.

isčitavam da se komunjare ,Jude i paraziti boje naroda,u ime obitelji,mosta ....bilo je i vrijeme da ih netko nagazi i