Piše se protokol

Akcija nastavnika: Zaustavite roditelje koji ulijeću u razred!

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Akcija nastavnika: Zaustavite roditelje koji ulijeću u razred!
03.09.2012.
u 08:40
Protokol bi trebao spriječiti da uzrujani roditelj uleti u razred i počne vikati na učitelja tražeći pravdu za svoje dijete.
Pogledaj originalni članak

Pritisci, vrijeđanje, verbalne pa i fizičke prijetnje i nasrtaji na nastavnike učestali je način kojim se nemali broj roditelja služi vođen željom da za svoje dijete izbori bolju ocjenu. Nasilništvo djece, ali i roditelja, u školama je učestalo. Primjer je i škola u Španskom u kojoj desetogodišnjak uz pomoć svojih roditelja maltretira cijeli razred i učiteljicu. Neugodna iskustva u komunikaciji s roditeljima natjerala su nastavnike Osnovne škole “Bogoslav Šulek” u Slavonskom Brodu da uzmu stvar u svoje ruke.

Urušeno dostojanstvo

Pokrenuli su inicijativu za stvaranjem nekoliko vlastitih pravilnika i protokola koji bi im trebali olakšati rad i komunikaciju s učenicima i roditeljima. Prvi je na redu Protokol o suradnji s roditeljima, koji se planira donijeti do kraja ove godine. – Protokol bi trebao spriječiti da uzrujani roditelj uleti u razred i počne vikati na učitelja tražeći pravdu za svoje dijete. Osobno mi se dogodilo da je jedan roditelj fizički nasrnuo na mene u prisustvu svoga djeteta. U takvim je trenucima teško reagirati, tu su djeca koja ne bi trebala svjedočiti takvom napadu i rječniku, a zadire i u struku i ljudsko dostojanstvo, urušava se i ugled nastavnika pred djecom. Postojeći sustav penalizira ponašanje nastavnika, oni su odgovorni za sve, dok su djeca i roditelji uvijek u pravu – govori Jasna Vujić, nastavnica tjelesnog odgoja iz brodske škole. Tako u slučaju da inspekcija provede nadzor po prijavi roditelja i utvrdi da nastavnik nije počinio nikakvu pogrešku, ostaje svojevrsna “ljaga” na njegovu imenu i on je taj koji se mora ponovno dokazivati.

>>Učenik (10) tuče učiteljicu i cijeli razred. I nitko mu ništa ne može!

Interes i drugih škola

Protokol bi trebao donijeti i obvezu roditelja da se u takvom slučaju ispriča nastavniku, što bi trebalo pridonijeti da prije svog pohoda razmisli, procijeni i provjeri činjenice te da postupi prema proceduri ako misli da mu je dijete zakinuto. Protokolu prethodi anketiranje nastavnika negdje do polovine listopada, nakon čega će prijedlog protokola i njegove korekcije biti omogućene svim tijelima (Vijeću roditelja, Vijeću učenika, ravnatelju te Školskom odboru). – U komunikaciji smo sa školama u drugim gradovima i postoji širi interes za ovakvim načinom reguliranja suradnje, kaže J. Vujić.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 53

BV
biserka-v
09:07 03.09.2012.

Molim vas nemojte me nasmijavati sa tim vašim prosvjetnim inspekcijama, one nemaju nikakvih drugih ovlasti osim da kontroliraju ispravnost školske papirologije i birokratskih sposobnosti učitelja u vođenja dnevnika, planova, priprema i sl.

LA
Lavica7
09:12 03.09.2012.

I onda se cudimo kako se ne moze stati na kraj malom 10-godisnjem nasilniku? Sto ste to napravili od skola? "Znas li ti tko je moj tata"...jako lijepo drustvo, jako lijepo...

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
08:55 03.09.2012.

Hm Lijepa naša - puna odlikaša. Nekad je vučitel bio autoritet, a danas je osoba na kojoj se istresaju bahati roditelji i podsmjehuju im se zločesta djeca. Sve to za siću, sve više posla i rizika. Zato je školstvo ovakvo kakvo je. Vrijeme je da se tome stane na kraj, jer inače školstvo neče postojati.