Jačaju tim

Poslušali Ruse: Agrokor u Konzum dovodi operativnog menadžera

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Ante Ramljak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Ante Ramljak
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL
Ante Ramljak
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL
Ante Ramljak
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL
Ante Ramljak
02.06.2017.
u 13:10
Prvi zadatak je vraćanje povjerenja kupaca, a zatim smanjenje cijene zakupa trgovina.
Pogledaj originalni članak

Privremena uprava u Agrokoru radi na jačanju svoga tima. Kao što smo već pisali, traže menadžera za segment hrane, a ide se i na potragu nove osobe za čelnu poziciju Konzuma. Nekoliko je imena u igri, a bit će poznata u ponedjeljak.

U Konzum bi se mogao vratiti Slavko Ledić, koji je dužnost predsjednika uprave obavljao do nedavno, a njegova smjena bio je zadnji kadrovski potez Ivice Todorića. Bankari se već dulje vrijeme žale na nedostatak operativnog menadžmenta u Agrokoru, a u intervjuu Večernjem listu to je poručio i drugi čovjek Sberbanke Maksim Poletajev.

Vratiti kupce i prihode

– Prva zamjerka odnosi se na profesionalnost tima, što je bitno s obzirom na vrlo jaku konkurenciju trgovačkih lanaca. Na tom području potreban je menadžment koji ima iskustva u tom segmentu – rekao je Poletajev. U istom intervjuu rekao je da za sada neće dati kredit Agrokoru, da imaju uvjete i da odluku mogu donijeti kroz dva do tri tjedna. Bloomberg je pak naknadno, nakon razgovora s Poletajevim izvijestio da kredit banka više neće dati Agrokoru, jer banka ne može prihvatiti roll-up model.

Foto: Boris Ščitar/Večernji list
Maksim Poletaev
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
Maksim Poletaev
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Maksim Poletaev
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Maksim Poletaev
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Maksim Poletaev
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Maksim Poletaev
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Maksim Poletaev

No jučer je iz centrale u Moskvi došla službena izjava u kojoj se kaže ‘da Sberbank još razgovara s Vladom i odluku o novom kreditu Agrokoru još nisu donijeli’. Zbog mogućnosti da se Rusi uključe u proces, Agrokor je produljio rok na sljedećih oko deset dana za zaključenje kredita. Koncern je naime, do kraja ovoga tjedna trebao završiti dogovor s domaćim bankama i zapadnim fondovima o kreditiranju do 400 milijuna eura. Produljenje roka za zaključenje kredita u kojem se Rusi mogu uključiti, ali i jačanje operativnog menadžmenta na neku je ruku moguće početno udovoljavanje ruskim uvjetima.

Potpredsjednica Vlade Martina Dalić je inače otputovala u Sankt Peterburg na gospodarski forum, na kojem će prema najavama biti i čelni čovjek Sberbanke Herman Gref. Ključne poslove koje bi Ledić morao napraviti u Konzumu su vraćanje povjerenja potrošača i smanjenje cijene zakupa trgovina. Konzum je kičma koncerna, ali je i najosjetljiviji biznis. Trgovački lanac, ne može poput Leda ili Jamnice, pretrpjeti jednu neuspješnu godinu, a pogotovo ne dvoznamenkasti pad prometa.

I dobavljači bi roll-up

- Jedna loša vijest o Agrokoru odrazi se na gubitak jedan do dva posto kupaca sljedeći dan - kaže nam sugovornik. Konzum treba osobu koja će vratiti kupce i prihode. Ta osoba treba ići na teren, napuniti police Konzuma, uložiti u marketing, posvetiti se kampanjama i akcijama. Drugi zadatak je riješiti problem skupog zakupa trgovina Konzuma, i prilagoditi ih važećim tržišnim cijenama. Taj je zadatak primjerice bivši savjetnik Agrokora Alvarez ocijenio prioritetom.

Kao treći zadatak novom operativcu u Konzumu bit će rezanje troškova. U četvrtak je održan sastanak Vjerovničkog Vijeća Agrokora. Razgovara se o novom kreditu, a navodno su dobavljači nezadovoljni roll-upom, kojim bi u stvari bankama za odobreni novi kredit u istom iznosu prioritet naplate imao stari dug. Dobavljači su od donošenja zakona uložili kroz plasiranje robe oko tri milijarde kuna.  

 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 42

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
17:21 02.06.2017.

Ramljak i ekipa odlicno rade .

Avatar utunelu
utunelu
13:47 02.06.2017.

nazovi Metkovic i trazi Bozu petrova i pitsj te ga za tajno plan sdp ,mosta i udbe i skupine placenika,kako to da je agrokor i za vrijjeme sdp imao status kao i do sada,pa se nista bas nije desilo ,niti se to znalo?

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
17:23 02.06.2017.

Od kad nema Petrova Agrokor se opravlja a Sperbank mi djeluje u najmanju ruku zbunjeno.