biznis

Agrokombinatu ide bolje otkad je došao u ruke informatičara

Foto: Dragutin Šantoši
Agrokombinatu ide bolje otkad je došao u ruke informatičara
09.08.2010.
u 18:20
U orahovičkom poduzeću kojem je prijetio stečaj sada je potpisan aneks kolektivnom ugovoru te su plaće radnicima podignute za oko 110 kuna.
Pogledaj originalni članak

Deset dana nakon što je tvrtka M-San Ulaganja, članica svjetski poznate informatičke grupe M-San, iz Zagreba postala većinski vlasnik (82 posto) dioničkog paketa Poljoprivrednog poduzeća Orahovica, najveće poljoprivredne tvrtke, sa 500-tinjak zaposlenih, u Virovitičko-podravskoj županiji, nisu se ostvarile crne prognoze po kojima je novi gazda trebao smanjiti broj zaposlenih.

Restrukturiranje

U svim granama poslovanja - ratarstvu, mlinarstvu, voćarstvu, vinogradarstvu, stočarstvu i ribarstvu - poslovi se odvijaju prema zacrtanim planovima. Bivši direktor Dušan Alebić imenovan je za savjetnika uprave, a novi direktor Darko Dukarić najavljuje brže rješavanje nakupljenih problema, koji su zaprijetili stečajem.

– Dokapitalizacijom i dodatnim financijskim injekcijama razriješit ćemo obveze prema dobavljačima te poboljšati likvidnost. Potom slijedi izrada planova restrukturiranja tvrtke i podizanje na veći tehnološki nivo, kako bi tvrtka postala respektabilna na tržištu EU – rekao je Dukarić.

Uprava i dioničari, dodaje, na vrijeme su prepoznali problem u kojem su se našli, pronašli su strateškog partnera pa se očekuje uspješno poslovanje.

– O razvojnim pravcima teško je još govoriti, ali po prvim procjenama gotovo sve grane koje je bivša uprava razvijala imaju svoju budućnost. Jedna od glavnih bit će razvoj vinarstva, koje već sada ima visoku kvalitetu. Sa sindikatom smo potpisali ugovore i bez sindikata se s radnicima neće ništa događati niti će se o tome odlučivati bez njihova sudjelovanja – ustvrdio je Dukarić.

U razvoj vlasnici namjeravaju uložiti 10 milijuna eura, a dokapitalizacija od 70,7 milijuna kuna pridonijet će financijskoj stabilnosti agrokombinata.

Dobar dogovor

– Sva stečena prava radnici zadržavaju, a aneksom kolektivnog ugovora dogovorili smo povećanje radničkih plaća za oko 110 kuna. O smanjenju broja zaposlenih nije bilo govora. Dapače, razgovarali smo da radnici koji kod nas rade deset i više godina dobiju stalan posao. To je dobar dogovor – izjavio je Mirko Gardlo iz PPDIV-a u Orahovici.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DE
deoderi
09:48 12.08.2010.

Dobro je ispalo. Baš mi je drago. Očito je da se Friščića nije ništa pitalo.