srbijanski mediji

Admiral Mamula:Vukovar se trebao zaobići i stići do Zagreba

Foto: Arhiva VL-a
Admiral Mamula:Vukovar se trebao zaobići i stići do Zagreba
26.12.2011.
u 19:36
- Vojno rukovodstvo JNA snosi odgovornost što nije izvršilo državni udar, kaže Mamula
Pogledaj originalni članak

BEOGRAD – Vukovar se uopće nije morao dogoditi, to je bio džep, kao i Osijek, koji se morao zaobići. JNA je imala sasvim dovoljno snaga da iz najmanje dva smjera stigne do Zagreba, tamo su se stvari i rješavale. Porazna je bila politika da JNA stane na etničke granice Srba i da se ratuje s Hrvatima. Dugoročno to nije bila nikakva strategija, trebalo je na vrijeme deblokirati vojarne JNA u Hrvatskoj, razoružati sve paravojne formacije i onda pregovarati, što bi imalo kao posljedicu i odlaganje i međunarodnog priznanja Slovenije. Rat JNA oko Dubrovnika najmanje je jasan i logičan, sramota je što je sve tamo napravljeno - rekao je umirovljeni admiral Branko Mamula u velikom, dvodjelom intervjuu beogradskoj Politici kojega je napravio u Tivtu gdje ovaj 90-godišnji umirovljenik živi, prijeratni zarebački novinar Miroslav Lazanski.

To je bio Mamulin odgovor na pitanje o ulozi JNA u ratu u Hrvatskoj nakon poraza u Sloveniji za što je, tvrdi Mamula, kriv Veljko Kadijević koji, prema njemu, nije bio doboljno odlučan i bio je pod utjecajem Miloševića. "Mislite li da do događaja u Hrvatskoj 1990. i 1991. ne bi došlo da nije bilo Miloševića u Srbiji?", bilo je sljedeće pitanje Miroslava Lazanskog.

– Ne, nacionalizam je postojao u Hrvatskoj i prije Miloševića, ali je eksplodirao nakon mitingašenja i pokušaja njegovog prekrajanja Jugoslavije. Pri tome ne sporim da je Srbija imala legitimna prava urediti svoje odnose s pokrajinama tako da ne štete Srbiji kao cjelini. Nije ni sporno da su komunisti u Hrvatskoj predali vlast nacionalistima, kao što su to učinili i komunisti u Sloveniji. Zapravo za raspad Jugoslavije najviše su krivi komunisti, koji se nisu na vrijeme reformirali - drži Mamula dodajući kako JNA ne snosi odgovornost za "tragične posljedice razbijanja države".

- Vojno rukovodstvo JNA snosi odgovornost što nije izvršilo državni udar, što je dozvolilo da nacionalističke vođe i separatističko ponašanje dviju zapadnih republika gurnu JNA u ruke srpskog nacionalizma, koji je JNA beskrupulozno iskoristio u međunacionalnom ratu i na kraju odbacio - rekao je umirovljeni admiral Branko Mamula.

Novinara Politike je zanimalo zašto JNA nije "razoružala sve paravojne formacije u Hrvatskoj uoči sukoba" za što Mamula optužuje Kadijevića koji "nije bio general odluke, već izvršavanja", "nije vjerovao u sposobnost JNA" i mislio je kako ne treba spriječavati one republike koje su htjele izaći iz zajedničke države.

- Moj je stav bio da je ustavni zadatak JNA bio zaštita teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka, sve dok se narodi u Jugoslaviji drukčije ne dogovore. Bez ulaženja u raspravu tko hoće napolje, a tko hoće ostati u Jugoslaviji. Datum 25. siječanj 1991. je dan kojim je definitivno počelo rušenje Jugoslavije. Tragičan promašaj JNA s onim filmom o ilegalnom uvozu oružja u Hrvatsku, snimali su film umjesto da spriječe taj uvoz - rekao je Mamula.

GUVERNERKA ZGROZILA AMERIKU

'Bio je gadan i zao. Smrdio je i ganjao djecu. Jarac je poskočio i ispalila sam hitac'

Priznanje je objavila u svojoj knjizi „Nema povratka“ koja je mješavina autobiografije, političkih analiza napada na demokrate, kako bi lustrirala odlučnost da provodi teške odluke. Svoga psa Cricketa odvezla je do šljunčare i jednostavno ga upucala. "To nije bio ugodan posao, ali morao se obaviti", napisala je. Kad ju je već uhvatio trenutak iskrenosti, političarka na koju Trump ozbiljno računa, priznala je i da je usmrtila jarca kojeg je držala njezina obitelj

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 590

OB
-obrisani-
07:36 27.12.2011.

smrt posrbicama!

Avatar slavko stečajko
slavko stečajko
19:15 27.12.2011.

Objašnjenje?

IC
ice12
22:47 26.12.2011.

jos ima snova o trecem raihu