75-godišnji Japanac najstariji osvajač Mount Everesta

12.02.2009.
u 11:35
Pogledaj originalni članak

Jedan je 75-godišnji Japanac postao najstariji osvajač Mount Everesta popevši se na najviši vrh svijeta u svibnju prošle godine, ali njegov rekord tek je sad potvrđen u Guinnessovoj knjizi zbog zabune oko godina starosti.

Yuichiro Miura uspio je doseći vrh svijeta (8848 metara) usprkos dvjema operacijama na srcu 2006. i 2007. zbog problema s aritmijom.

U to doba mogao je samo čestitati Min Bahadur Sherchanu, koji je dva dana prije njega stigao na vrh. Taj je Nepalac, predstavljen kao 77-godišnjak, proglašen novim najstarijim penjačem na Everest.

No, Min Bahadur Sherchan nije mogao dokazati dob Guinnessu koji je na kraju priznao Miurin podvig.

- Iskreno, sretan sam da sam postao Guinnessov rekorder iako se nisam penjao na planinu zbog toga - izjavio je Miura, danas 76-godišnjak, u priopćenju.

Uvjeren je, međutim, da će "rekord u budućnosti biti oboren".

Alpinistu ovo nije bio jedini podvig. Skijama se spustio niz južnu padinu Everesta opremljen padobranom, krenuvši s visine od 8000 metara, što je 1970. bio prvi takav pothvat u povijesti. Zabilježen je u dokumentarnom filmu koji je osvojio Oscara.

Njegov je otac pak 2003. skijama sišao s Mont Blanca u dobi od 99 godina.

(Hina)

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr