Branitelji u Villefrancheu

75. godina pobune Handžar divizije

75. godina pobune Handžar divizije
22.09.2018.
u 15:49
Iz zahvalnosti Hrvatima i Bošnjacima koji su 1943. digli pobunu protiv nacista, Francuzi su pristupnu ulicu nazvali Avenue des Croates
Pogledaj originalni članak

U povodu 75. godišnjice stradanja hrvatskih vojnika u Drugom svjetskom ratu u Villefranche de Rouergueu u Francuskoj predstavnici novozagrebačke Hvidre, Udruge Počasnog voda Bošnjaka, kao i zajednice udruga oboljelih od PTSP-a, zajedno s veleposlanicima RH i BiH u Francuskoj, predstavnicima Hrvatske bratske zajednice i bošnjačke zajednice u Francuskoj te gradonačelnikom Villefranche de Rouerguea proteklih su dana posjetili Hrvatski park.

Ovo je mjesto uređeno u spomen na stradanje Hrvata i Bošnjaka, predstavnika 13. divizije Waffen SS Handshara, skraćeno Handžar, koji su se 1943. godine na obuci u Francuskoj usprotivili odlasku na rusku frontu i digli pobunu protiv nacista, zajedno s francuskim pokretom otpora i stanovnicima Villefranche de Rouerguea.

Iz zahvalnosti upravo su oni štovali to mjesto, a u čast poginulih hrvatskih vojnika pristupnu ulicu nazvali su imenom Avenue des Croates.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 24

IL
ilijan
17:11 22.09.2018.

Hrvati su bili borci za nezavisnost. Prvi antifašista i antikomunista je Krilnik Jure Francetić. On je se borio protiv talijana i partizana.

KA
kamenjar0404
21:32 22.09.2018.

Hrvati su se uvijek borili za slobodnu Hrvatsku Drzavu kao i protiv fasizma i komunizma !!!!

DE
desperadikus
21:28 22.09.2018.

Hitler ih spremao za ruski front da idu ispred nemaca. Nazalost desetine hiljada Hrvata se nikada nije vratilo sa ruskog fronta.