EUROPA

40 posto Nijemaca drži da bi im bilo bolje izvan eurozone

Foto: AFP
40 posto Nijemaca drži da bi im bilo bolje izvan eurozone
VL
Autor
Hrvoje Dečak
26.03.2010.
u 09:02
Times u uredničkom komentaru piše da su zemlje članice eurozone pokazale jedinstvo oko načina na koji će eventualno priskočiti u pomoć Grčkoj, ali i dodaje da su se pokazale i pukotine u odnosima Njemačke i Francuske.
Pogledaj originalni članak

Times u uredničkom komentaru piše da su zemlje članice eurozone pokazale jedinstvo oko načina na koji će eventualno priskočiti u pomoć Grčkoj ako u toj prezaduženoj zemlji dođe do kolapsa, ali i dodaje da su se u posljednjih nekoliko tjedana pregovaranja na tu temu pokazale i pukotine u odnosima Njemačke i Francuske.

List zaključuje da se Njemačka na čelu s Angelom Merkel pokazala kao dominantna, dok je Francuskoj Nicolasa Sarkozyja pripala sporedna uloga.

To je zato što se Njemačka uspjela oduprijeti francuskom otporu za ozbiljnije uključivanje Međunarodnog monetarnog fonda u eventualno spašavanje Grčke, kao i da nametne inicijativu za uvođenje strožijih pravila unutar čitave EU, kako bi se u budućnosti spriječilo da pojedine članice ulijeću u goleme dugove i deficit.

Times prenosi i podatak prema kojem oko 40 posto ispitanika u Njemačkoj vjeruje da bi im bilo bolje izvan eurozone, dok autor članka zaključujeda Njemačka preuzima vodeću ulogu u Europi i da zato buduća britanska vlada treba dobro obratiti pažnju na gospođu Merkel.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

OJ
Ojhaa
10:47 26.03.2010.

To što bi \"samo\" 40% Njemaca izstupilo iz eurozone shvačam kao zapravo dobar rezultat uvažajuči: - krizu ekonomskog sistema kao takvog (nestajanje srednje klase) - trenutnu ogromnu finacijsku krizu koja prouzrukuje veliki rast nezaposlenosti - ljudsku sklonost nostalgiji kad smo bili mlađi i sve je bilo ljepše....

OB
-obrisani-
09:32 26.03.2010.

Izgleda da su Britanci i u ovom stoljeću osuđeni na gledanje u leđa Nijemcima. Smjestili su im dva rata, dvaput ih zajedno sa saveznicima razrušili do temelja, a Nijemci opet prva proizvođačka zemlja svijeta. Već desetljećima je svaki proizvod koji dolazi iz Njemačke sinonim za kvalitet. Dok su se Britanci okretali izmišljanjima sve perfidnijih pljačkaških nadogradnji unutar monetarnog sustava, Nijemci su gradili i radili. Kažu kako su astronauti prepričavali da se s Mjeseca vide na zemlji samo dvije \"stvari\" - Kineski zid i skladište neprodanih Rovera u Britaniji. Da nije zaplotnjačke, izrabljivačke i vrlo, vrlo negativne britanske uloge u svjetskoj politici, svijet bi bio puno ljepše mjesto za život.

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
11:26 26.03.2010.

\"dok autor članka zaključujeda Njemačka preuzima vodeću ulogu u Europi i da zato buduća britanska vlada treba dobro obratiti pažnju na gospođu Merkel. \" Hm?