U PRODAJI OD 14. SVIBNJA

3. dio: Skupa cijena neodlučnosti Zapada

Foto: import
3. dio: Skupa cijena neodlučnosti Zapada
30.04.2008.
u 11:41
Pogledaj originalni članak

U Sarajevu se pojavljuje još jedan međunarodni pregovarač – Britanac David Owen. Sarajevo je već devet mjeseci pod opsadom, međunarodna zajednica je neodlučna, što ide na ruku Srbima koji nastavljaju s osvajačkim zločinačkim pohodom.

Francuski general Morillon, zapovjednik snaga UN-a, u Srebrenici poručuje Bošnjacima da su sigurni. Uz Owena tu je i Cyrus Vance, čiji mirovni plan pada na Palama zbog ratnih karata Ratka Mladića.

Film se bavi i muslimansko-hrvatskim sukobom, tu su neizbježni Ahmići, Stari most u Mostaru, a situacija se polako počinje mijenjati kad su se u rješavanje krize uključili Amerikanci. Oni prvo posreduju između Bošnjaka i Hrvata koji u Washingtonu 1994. potpisuju mirovni sporazum. Evo još jednog međunarodnog posrednika – nesnalažljivog – Japanca Yasushija Akashija. Unatoč Morillonovu obećanju, Srebrenica je žrtvovana, Srbi provode genocid.

S druge strane, Hrvati su u Oluji porazili pobunjene Srbe i oslobodili okupirani teritorij, te s Bošnjacima napreduju u zapadnoj Bosni. Amerikanci prekidaju te operacije zbog velikog vala izbjeglica i sve strane dovode u Dayton, gdje je dogovoren mir u BiH.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr