Dajte svoj glas favoritu

25 najljepših jaslica u metropoli i okolici

Foto: Marija Peterčić
Jaslice - Marija Peterčić
Foto: Ivana Milčec Šišak
Jaslice - Ivana Milčec Šišak
Foto: Božo Papec
Jaslice - Božo Papec
Foto: Danijela Drobnjak
Jaslice - Danijela Drobnjak
Foto: Mladen Habulinec
Jaslice - Mladen Habulinec
Foto: Milorad Pavić
Jaslice - Milorad Pavić
Foto: Ivan Ivić
Jaslice - Ivan Ivić
Foto: Marin Filipčić
Jaslice - Marin Filipčić
Foto: Obitelj Kecerin
Jaslice - obitelj Kecerin
Foto: Župa uzvišenja Sv. Križa u Kerestincu
Jaslice - Župa uzvišenja Sv. Križa u Kerestincu
Foto: Katarina Petrović
Jaslice - Katarina Petrović
Foto: Ivica Gladoić
Jaslice - Ivica Gladoić
Foto: Zora Pervan
Jaslice - Zora Pervan
Foto: Anamarija Vostrel
Jaslice - Anamarija Vostrel
Foto: OŠ Fran Krsto Frankopan
Jaslice - OŠ Fran Krsto Frankopan
Foto: Juro Trošelj
Jaslice - Juro Trošelj
Foto: Adriana Širanović
Jaslice - Adriana Širanović
Foto: Mirjana Krog
Jaslice - Mirjana Krog
Foto: Srednja tehnička škola Frana Bošnjakovića
Jaslice - Srednja tehnička škola Frana Bošnjakovića
Foto: Darko Mužić
Jaslice - Darko Mužić
Foto: Marin Volarević
Jaslice - Marin Volarević
Foto: Ivan Maljak
Jaslice - Ivan Maljak
Foto: Ilinka i Pavo Milekić
Jaslice - Ilinka i Pavo Milekić
Foto: Srednja škola Čazma
Jaslice - Srednja škola Čazma
Foto: Sonja Plejić
Jaslice - Sonja Plejić
28.12.2017.
u 15:00
Pogledaj originalni članak

1. Marija Peterčić - Jaslice su rađene od drva, kamena, ljepila, vate, mahovine i plastike te umjetnog snijega. Nastajale su oko četiri sata s puno ljubavi i volje.

2. Ivana Milčec Šišak - Radila ih je dva dana. Prvi dan konac je umočila u drvofix pa sušila na balonu. U međuvremenu, izrađivala je figurice - Josip i Marija su na stiropornim lopticama obuceni u filc, životinjice su filcom omotane male šišarke, glave su na malom dijelu štapica za sladoled.

3. Božo Papec – Ove jaslice koje krasi kombinirana tehnika posebne su po tome što je najveći dio njih rađen od hrastovine stare sedam tisuća godina.

4. Danijela Drobnjak – Izrađene su većinom od drveta, a kao planine poslužile su "nakupine" papira. Oko stola je za bolji efekt postavljena girlanda s lampicama.

5. Mladen Habulinec – koristio je koru drveta, mahovinu, pijesak, a kućice su rađene od kutijica od lijekova. Tu je i umjetni štap koji teče pokraj štalice...

6. Milorad Pavić – skupa s kumom Danijelom izradio je svaki detalj, a čak je na pleksiglas gravirao zvijezde i anđele. Sve osvijetljavaju led traka i lampice.

7. Ivan Ivić – Izrada figurica i bojenje te postavljanje 20 LED lampica bili su najzahtjevniji zadatak na ovim jaslicama. Da ih dovrši trebalo mu je deset sati rada.

8. Marin Filipčić – Izradio je repliku Betlehema veličine 4x2 metra. Ove godine prvi su put postavljene u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Zaprešiću.

9. Obitelj Kecerin – U izradi jaslica sudjelovali su svi članovi obitelji – tata Krešimir, mama Bojana i sinovi Ivan i Danijel. Stepenastog su oblika, a za oblikovanje treba im cijeli dan.

10. Župa uzvišenja Sv. Križa u Kerestincu - Jaslice su prvi put postavljene 2001. godine po ideji časne sestre Samuele, na zamolbu tadašnjeg župnika Zlatka Koren. Izrađene su od prirodnih materijala(drvo-panjevi, komušina, slama, mahovina) sa figurama sestre Samuele. Godinama je postavka imala manje izmjene sa idejom sestre Samuele. Zadnje dvije godine zbog zauzetosti sestre Samuele, jaslice postavlja grupa župljana s naglaskom viđenja kako ih je osmislila časna sestra Samuela Premužić.

11. Katarina Petrović – Štalice i most su ručni rad, panjevi su nađeni u šumi, mahovina se bere u šumi. Jaslice se slažu oko tri sata.

12. Ivica Gladoić – Jaslice je izradio na poticaj svoje djece, a kao glavni Ivica Gladoić – Jaslice je izradio na poticaj svoje djece, a kao glavni
materijal poslužilo mu je drvo bukve. Radio ih je bez ikakvog nacrta.materijal poslužilo mu je drvo bukve. Radio ih je bez ikakvog nacrta.

13. Zora Pervan – Jaslice su napravljene od kore drveta, a postavljene su na podlogu od iverice. U izradi je koristila i mahovinu te vinovu lozu, a nastajale su dva sata.

14. Anamarija Vostrel – na svojem je radu koristila šljunak i sitne oblutke kojima je okružila Mariju, Isusa i pastire. Jaslice su napravljene od drvene kutije. Slamu i mahovinu donijela je iz Dalmacije.

15. OŠ Frana Krste Frankopana – Učenici su izradili jaslice koje stoje u dvorištu škole, uz mentorstvo profesora tehničke kulture Branka Gelenčera. Kao glavni materijal koristili su palete.

16. Juro Trošelj – Kako bi napravio krov kućice u kojem stoje figurice samoukog kipara Franje Jurčina, morao je lijepiti 150 drvenih pločica. Kućicu, odnosno štalicu, izradio je kao kolibu.

17. Adriana Širanović – Sve osim figurica njen je ručni rad, a uz štalicu Isusova rođenja izradila je čak i mini tržnicu iz tog doba. Po mraku jaslice čak i svijetle. Izrađene su od ostataka gips-kartonskih ploča, fugenfüllera, stirodura, raznih dasaka, panjeva, te kave i piljevine.

18. Mirjana Krog – Mariju, Josipa i Isusa čuvaju magarac, ovca i janjad, a iznad štalice nadgleda ih anđeo čuvar.

19. Srednja tehnička škola Frana Bošnjakovića - Jaslice nalaze se u Strojarskoj tehničkoj školi Frana Bošnjakovića Zagreb, onavoska 2. Dimenzije jaslica iznose su 2 m x 1 m. Gotovo posve su izrađene od prirodnog materijala (osim kipića).

20. Darko Mužić – Izradio je jaslice od drva, a u scenografiju je ugradio čak i devu koja se došla pokloniti tek rođenom Isusu. Pored štalice je i kućica s mlinom.

21. Marin Volarević – Jaslice su izrađene od mahovine, a uz glavne likove, tu je još desetak raznih figurica koje stoje u rekonstruiranom Betlehemu.

22. Ivan Maljak – jaslice su nastale za obiteljski dom u Kašini u okolici Sesveta.

23. Ilinka i Pavo Milekić iz Belišća jaslice sa svojom djecom i unucima izrađuje već 15 godina i svake godine nešto izmijene.

24. Srednja škola Čazma – hodnik u školi svake godine kita prije Božića, a uz jelku uvijek stoje i jaslice, za čije je uređenje zadužena školska spremačica Božica Tonković.

25. Sonja Plejić – Klasične jaslice u njenoj su obitelji već šezdeset godina. Starinske figurice počeo je prikupljati njen otac, a kupovao ih je, malo po malo, u Trstu u Italiji.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.