U inat vladi

16.000 Grka prosvjeduje u Ateni protiv rigoroznih mjera štednje

Foto: REUTERS/PIXSELL
16.000 Grka prosvjeduje u Ateni protiv rigoroznih mjera štednje
05.10.2011.
u 08:53
Europski ministri financija odgodili su isplatu paketa pomoći jer Grčka ne može doseći ciljano smanjenje deficita
Pogledaj originalni članak

Želeći se suprotstaviti strogim mjerama štednje, Grci su odlučili svoje nezadovoljstvo pokazati 24-satnim općim štrajkom. Zračni i svi ostali načini javnog prometovanja bit će zaustavljeni, škole zatvorene, a u bolnicama će raditi samo nužno osoblje.

Najmanje 16 tisuća ljudi prosvjeduje u središtu Atene. Sindikati su pokušali okupiti što više svojih članova, javlja BBC, kako bi se još jednom pokazalo da su građani Grčke ujedinjeni i ne žele popustiti pred pritiskom Europe i vladajućih, a nekolicina poprilično militantnih državnih službenika obećala je da će sabotirati vladine reforme. Bit će ovo prvi opći štrajk od vladine najave uvođenja hitnog poreza na imovinu i prošlomjesečne suspenzije 30.000 državnih službenika.

Dvoje policajaca i da prosvjednika ozlijeđeni su u sukobima u kojima su prosvjednici čuvare zakona napali kamenjem, na što su oni pak uzvratili suzavcem. Napadi na policiju trajali su nekoliko sati.

Štrajk će pogoditi Grčku u najgorem vremenu jer su europski ministri financija odgodili svoju odluku o isplaćivanju obećanog novca za oporavak zemlje i izlazak iz krize. A na taj potez odlučili su se u ponedjeljak kada je Grčka objavila da neće moći smanjiti planirani deficit za ovu godinu. Vlada je najavila da će deficit, za razliku od ciljanih 7,5 posto, ipak ostati jedan posto viši.

Prema najavama iz grčke vlade novca za isplatu plaća i mirovina preostalo je samo do sredine studenog, a što će kasnije biti, ovisi o Europi.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 148

QW
qwas33333
18:03 05.10.2011.

sve su ovo zakuhali bankari.

OB
-obrisani-
19:07 05.10.2011.

hvala, hvala....

OB
-obrisani-
12:02 05.10.2011.

hebe se grcima- oni su ko pijanci u birtiji, narucuje pijacu i onda veli: zapisi hihihhihihi