obljetnica

12 godina od prosvjeda kojima je srušen Miloševićev režim

Foto: afp
12 godina od prosvjeda kojima je srušen Miloševićev režim
05.10.2012.
u 12:00
U prosvjedima je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca pokraj Velike Plane, koja je pala pod kotače kamiona. Momčilo Stakić iz Krupnja preminuo je od posljedica srčanog udara. Ozlijeđeno je 65 ljudi.
Pogledaj originalni članak

Na današnji dan prije točno 12 godina u Beogradu su održani masovni prosvjedi kojima je srušen režim Slobodana Miloševića. Prosvjedima su prethodili izbori za predsjednika tadašnje SR Jugoslavije, a čije je rezultate Milošević, koji je izgubio od kandidata DOS-a Vojislava Koštunice, odbio priznati što je dovelo do masovnih prosvjeda.

Na tim izborima Milošević je dobio svega 27,15 posto glasova u odnosu na Koštuničinih 50,24 posto. Toga 5. listopada na prosvjedima u središtu Beograda, koje je predvodio Zoran Đinđić, okupilo se više stotina tisuća ljudi.

Događajima u Beogradu prethodili su višednevni prosvjedi i štrajkovi u cijeloj Srbiji zbog čega su brojni gradovi bili paralizirani. Jedan od najjačih udaraca režimu S. Miloševića zadali su radnici Rudarskog bazena Kolubara koji su ustrajali u štrajku iako su bili izloženi svakodnevnim prijetnjama režima.

Okupljeni prosvjednici 5. listopada u Beogradu okupili su se na platou ispred Savezne skupštine gdje su pristizali u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkima na desetke kilometara. Da bi došli do Beograda, morali su probijati policijske blokade na koje su nailazili cijelim putem.

Jedan od junaka prosvjeda bio je i Ljubisav Đokić, od tada poznatiji kao bagerist Džo, koji je svojim bagerom predvodio napad prosvjednika na zgradu RTS-a. Bager je na prosvjedima pogođen s više metaka. Beogradski B92 podsjeća da je već u prijepodnevnim satima policija upotrijebila suzavac da bi spriječila prosvjednike da uđu u zgradu parlamenta.

– Oko 15 sati prosvjednici na platou ispred Savezne skupštine, predvođeni liderom Nove Srbije Velimirom Ilićem, ušli su u zgradu saveznog parlamenta. Zgrada je ubrzo demolirana i zapaljena, kao i obližnja zgrada RTS-a u Takovskoj ulici. Iz zgrade državne televizije, koja je 90-ih nazvana i „tv bastilja“, izlazili su novinari koji su tada uređivali njezin program, dok je direktor televizije Dragoljub Milanović pretučen u obližnjem Tašmajdanskom parku, podsjeća B92.

Uviđajući što se događa, policija je ubrzo prestala pružati otpor i pridružila se prosvjednicima.

Iste večeri, u večernjim satima, građanima se s terase Skupštine Beograda obratio novi predsjednik SRJ Vojislav Koštunica, dok je već idućeg dana, 6. listopada, Milošević priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.

U prosvjedima je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca pokraj Velike Plane, koja je pala pod kotače kamiona. Momčilo Stakić iz Krupnja preminuo je od posljedica srčanog udara. Ozlijeđeno je 65 ljudi.

>>Miloševićeva državna sigurnost imala poseban odjel za ubojstva

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

SB
samo bg
12:20 05.10.2012.

bolje da je naslov Slobini idealisti opet na vlast

OB
-obrisani-
14:31 05.10.2012.

Prije 12 godina godina je završilo nešto što se otvorilo opet ove godine...

OB
-obrisani-
12:17 05.10.2012.

Prije dvanaest godina Srbija je udarila glavom u ogledalo. Još uvijek je ošamućena.