Jedriti se mora

11. Fiumanka: Praznik jedrenja na Kvarneru

Foto: Fiumanka
regata (1)
Foto: Fiumanka
regata (1)
Foto: Fiumanka
regata (1)
09.06.2010.
u 23:33
Predstavnici Večernjeg lista, kao medijskog pokrovitelja 11. Fiumanke, ove će godine ploviti na jedrilici “Umag”. Večernjakova ekipa ostavila traga u natjecanju; mnogi morski suparnici još pamte debitantski nastup na '08. godine.
Pogledaj originalni članak

Nepuna dva dana, kada se već odbrojavaju i sati, dijeli nas od 11. Fiumanke, regate koja Kvarner pretvara u regatno polje, a riječku luku u največu marinu.

U čast Sv. Vidu, zaštitniku našeg Rijeke jedrima će zaljev okititi najveća regata u nas.
 
“Kako jedriš, tako i živiš!“, kažu zaljubljenici u jedrenje, a organizatori 11. Fiumanke dodaju: Kako nas život uči jedrenju, tako nas jedrenje uči življenju.
Fiumanka, regata koja ima ozbiljne ambicije prerasti u okupljanje ljubitelja jedara i vjetra popt  Barcolane u Trstu, ove se godine održava pod pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića koji bi trebao zaploviti na Kraljici mora.

Za svakog ponešto 
Več tradicionalno u dva regatna dana u vještini, hrabrosti, i životu s morem okušati će se posade nekoliko stotina brodova, svaki u svojoj klasi.
 
Fiumanke starta u četvrtak navigacijskom regatom u Zadru u zajedničkoj organizaciji JK Uskok iz Zadra i JK Maxi iz Rijeke, a Liburnijska regata iz gradske luke točno u podne. Dolazak prvih brodova u cilj ispred Riječke luke, očekuje se tijekom noći sa četvrtka na petak.

Drugi dan, nakon smotre na Gatu Karoline riječke, kreće Press Fiumanku, regata u kojoj će nastupiti 12 novinarskih posada najjačih medijskih kuća iz Mađarske, Slovenije i te domaćina. Kako bi bitka za laskavu titulu najboljih bila ravnopravna - svi će jedriti na istim brodovima - Jeanou One Design 35, koje je uz pomoć ACI-ja osigurao  organizator.

Drugi dan jedri se velika regata sve do pod Omišalj. U njoj sudjeluju svi koji žive uz more i za more.

- Entuzijazma nam ne nedostaje, a to je najvažnije. Rijeka živi s jedrima, a u dane Fiumanke naša luka postaje marina sa svim onim nautičkim šušurom koji jedriličari donose - rekao je Davor Perović.

On i Liljana Ivetaca “tata” su i “mama” Fiumanke te već deset godina balansiraju između neosporne želje i potrebe da Rijeka jedri i financijske konstrukcije koju je potrebno zatvoriti za ovako veliku i važnu regatu.
 
Šušur pred ciljem
Uz tradicionalne pokrovitelje Grad Rijeku, Lučku upravu Rijeka, Primorsko-goransku županiju i Turističku zajednicu Grada Rijeke, zlatni sponzor Fiumanke je Ina te Adria LNG.
Po stažu najmlađa masovna regata, Fiumanka je postala istinski promotor jedrenja i prerasla u praznik jedrenja na Kvarneru.

- Cilj nije usmjeren samo na afirmaciju Fiumanke, nego na jedrenje, pogotovo na Kvarneru, nepravedno zanemarenom u odnosu na ostatak Jadrana - kaže Ljiljana Ivetac.
 
Za sve one koji hvale more, no ipak se drže kraja, mogu se okušati u virtualnom jedrenju. U Terminal clubu startat će  1. Virtual Fiumanka. Za nju ne treba jedro već dobar zaslon računala i tek osnove jedrenja.
 
Viva Umago!
Ovogodišnja Fiumanka podijeljena je na tri rute, onu tradicionalnu – najkraću, čiji je cilj ispred ulaza u Porto Baroš, obiteljsku koja jedri do Kostrene  i regatnu koja jedri do Omišlja, da bi se svi opet uz veliki šušur našli pred ciljem.

- Navigare necese est, ploviti se mora, a mora se i jedriti, unatoč žuljevima i modricama - poručuje posada Večernjeg lista sa ACI-jevog broda Umag.
 
“Viva Umago”. Nadaju se, kažu, dostići, ali i prestići uspjeh s debitantskog nastupa prije dvije godine kada su osvojili treće mjesto. Ove godine, dodaju, ne očekuju profesionalce-olimpijce za kormilima brodova nekih velikih mediskih kuća pa bi trka trebala biti ravnopravna!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.