Kolumna

U redu je što HTV slavi Mandelu, ali zašto se srami fra Zvjezdana?

Foto: Robert Anić/PIXSELL
U redu je što HTV slavi Mandelu, ali zašto se srami fra Zvjezdana?
09.12.2013.
u 14:00
Ne mislim da su Mandela i Linić trebali imati istu minutažu i jednak plasman u Dnevniku, ali ovakav nerazmjer nije samo obična sramota javne televizije nego ponešto govori i o našemu kolonijalnom mentalitetu.
Pogledaj originalni članak

Jedna Hrvatska televizija, dvije smrti i dva sasvim različita pristupa. Naravno, opet na štetu, bit ću malo patetičan, “hrvatskoga čovjeka”. Središnji Dnevnik HTV-a u petak navečer. Urednica Sanja Mikleušević Pavić izvještava naciju o smrti legendarnog afričkog vođe Nelsona Mandele. Velika priča o njegovu životu i borbi protiv aparthejda. Ganuta voditeljica u studiju razgovara s dugogodišnjom urednicom vanjske politike HTV-a Mirjanom Rakić koja biranim riječima govori o velikom državniku. (Stekao sam dojam da su urednica i njezina gošća dogovorile pitanja te da je Mirjana Rakić prije odgovora na drugo pitanje pogledala u šalabahter.)

Sve u svemu, Nelson Mandela dobio je velikih prvih osam minuta Dnevnika. U subotu je umro fra Zvjezdan Linić, karizmatični svećenik kojemu su tisuće vjernika dolazile na duhovnu obnovu. Omiljen je i cijenjen izvan vjerskih krugova. Središnji Dnevnik HTV-a u subotu navečer. Urednik Đurica Drobac najavljuje odlazak popularnog svećenika tek kao četvrtu vijest. Linić je dobio skromnih dvije minute i to tek u 14. minuti Dnevnika. Nije bilo posebnog gosta, sve je to napravljeno rutinski, kao da takvih Linića imamo na tisuće. Ne mislim da su Mandela i Linić trebali imati istu minutažu i jednak plasman u Dnevniku, ali ovakav nerazmjer nije samo obična sramota javne televizije nego ponešto govori i o našemu kolonijalnom mentalitetu. Kladio bih se da će jednog dana i južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu dobiti veću minutažu od našega karizmatičnog fratra. Kao što se Nelson Mandela borio protiv aparthejda, tako se i mi sada, očito, moramo boriti protiv kolonijalnog mentaliteta.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

BO
bobo123
14:36 09.12.2013.

"Ne mislim da su Mandela i Linić trebali imati istu minutažu i jednak plasman u Dnevniku" I ne bi, Linić je zaslužio daleko više minuta. Za razliku od Mandele, njegov cijeli život posvećen je služenju dobru i malom čovjeku. Mandela je napravio puno za ukidanje aparthejda, ali mnoge druge stvari koje je radio nisu baš za pohvalu.

Avatar mv3721
mv3721
15:22 09.12.2013.

Zar je čudno da skojevci s HTV-a ignoriraju fra Linića?

M9
mazg 93
18:11 09.12.2013.

HTV-u je naređeno da se srami svega što je Božje. I ne samo da se srami, nego da huška, izmišlja...Na djelu je neviđena kršćanofobija i govor medijske mržnje. Isus: Šaljem vas kao ovce među vukove! Ne bojte se, vaše je kraljevstvo nebesko! Fra Zvjezdan nije jedini(iako je zbilja bio poseban vjesnik Kristove poruke mira i ljubavi), mnogo je takvih o kojima ne pišu mediji...Ali narod zna. A Bog još više.