Isprobali smo Iskon.TV, tehnološki najnapredniju uslugu digitalne televizije u Hrvatskoj

U paketu s televizijom internet i telefon

02.05.2009.
u 17:20
Pogledaj originalni članak

Vijest o tome da je Iskon pretprošlog tjedna pokrenuo vlastitu uslugu internetske televizije nije prošla osobito zapaženo – vjerojatno zato što su mnogi očekivali da ju je Iskon pokrenuo reda radi, da bi imao ono što ima i njegov “veliki gazda”, ali i zbog pogrešne percepcije da tvrtka u vlasništvu T-HT-a neće htjeti i smjeti konkurirati superuspješnom MAXtv-u.

Obje su pretpostavke pogrešne. Nakon što smo se bolje upoznali s Iskon.TV-om, uvjerili smo se kako on po mnogočemu nadmašuje konkurenciju.Za početak, Iskon.TV počiva na superiornijoj tehnologiji: riječ je o trećoj generaciji internetske televizije (IPTV), koju je Iskon primijenio među prvima na svijetu. Uporaba skalabilne vektorske grafike i naprednog MPEG4 AVC codeca omogućuju stabilniji i brži rad sustava.

Drugim riječima, korištenje te usluge prava je uživancija. Šanse da vam užitak gledanja pokvari trzanje, zastajkivanje i prekidi su minimalne (zato što se zahvaljujući novom codecu preko interneta prenosi puno manja količina podataka), a kanali se mogu mijenjati onoliko brzo koliko je to uopće moguće kod digitalne televizije. No najviše od svega oduševljavaju izbornici.

Brži od MAXtv-a
Osim što su u usporedbi s MAXtv-om upravo munjeviti, te informativniji (pritiskom na Info tipku dobit ćete više informacija o programu, a pri biranju kanala odmah ćete znati što se na njemu prikazuje), mogućnosti su daleko razrađenije. Tako možete sami složiti svoje programske liste, odrediti omiljene kanale, posložiti ih po rasporedu koji želite, poslagati ih u grupe... i tako za svakog člana kućanstva: svaki ukućanin može zabilježiti svoje TV preferencije, pa čak i izgled izbornika.

“Pametan” sustav može vam čak i preporučiti što bi vam moglo biti zanimljivo, prateći ono što ste prije birali za gledanje ili snimanje. Sjajno se što se program četiriju nacionalnih TV programa (HRT1 i 2, RTL; nova) snima nekoliko dana unatrag, što znači da ćete omiljenu seriju koja se emitirala u petak moći pogledati u nedjelju navečer čak i ako ste je zaboravili označiti za snimanje (jer ste u četvrtak navrat-nanos pobjegli na produljeni vikend).

Iskon.TV ima i neke mogućnosti koje su do jučer bile dostupne samo na kabelskoj, ali ne i na internetskoj televiziji: primjerice, daljinskom upravljačem Iskon.TV-a možete upravljati i teletekstom. Zatim, u svakom trenutku možete pogledati “mozaik” – umanjene sličice svih 40 programa koji se emitiraju uživo, ili samo omiljenih programa. Taj mozaik sjajno izgleda na velikim LCD-ovima ili plazmama, no jadno na klasičnim, starim televizorima; isto vrijedi i za izbornike na kojima su slova relativno mala, ali čitljiva.

Prvi triple-play
Potencijalno najveća prednost Iskon.TV-a je što je to prva prava ‘triple play’ usluga kod nas. (Onima koji su zadovoljni svojim internetskim priključkom to bi mogao biti nedostatak jer Iskon.TV ne možete uzeti bez interneta – za razliku od T-Comova MAXtva-a ili B.net-ova Xvisiona; telefon nije obvezan, ali internet jest.) Naime, svi veći davatelji usluga pristupa interneta u Hrvatskoj nude ‘triple play’: kombinaciju televizije, interneta i telefona u jednom paketu i preko jednog računa (uz izuzetak onog najvećeg), ali Iskon je prvi koji se potrudio spojiti te tri stvari u jednu cjelinu.

Tako na ekranu televizora možete pogledati vijesti s raznih portala, fotografije s Flickra, pretražiti Google i pogledati bilo koju web stranicu (tako je barem u teoriji; u praksi ih je većina negledljiva jer web stranice jednostavno nisu rađene za TV ekrane).

A ako tako želite, na TV ekranu vam može iskočiti obavijest o telefonskom pozivu. I to je mogućnost na kojoj će još trebati raditi jer lijepo je vidjeti koji vas broj zove, ali još ljepše bi bilo da Iskon.TV ima svoj telefonski imenik pa da vidite ime umjesto broja; tada bi bila praktičnija i mogućnost prikaza propuštenih i upućenih poziva. No u Iskonu su svjesni da su tek na početku: obećavaju proširenje i obogaćivanje telefonskih i internetskih usluga preko televizora.

U usporedbi s MAXtv-om i Xvisionom, Iskon.TV još uvijek ima siromašniju ponudu: nedostaju dodatne mogućnosti poput Videoteke (planira se na ljeto) te ekskluzivni TV sadržaji kao što je prijenos Farme uživo ili nadolazeći Cinestarov filmski kanal. Iskon nudi manje kanala (40), ali svi oni najvažniji su tu – i to po povoljnoj cijeni.


Nema puno izbora ni u centru Zagreba

Koja je usluga digitalne televizije najbolja? Mi glasujemo za Iskon, no za veliku većinu građana Hrvatske to je pitanje akademske naravi. Situacija na terenu prilično je jednostavna: odlučit ćete se za onog koji možete dobiti. Čak ni ako živite u središtu Zagreba, ne možete svuda birati između MAXtv-a, Xvisiona i Iskon.TV-a, a ako živite u nekom manje gusto naseljenom kraju, od ta tri možete dobiti jedan ili nijedan. Iskon.TV je trenutačno dostupan u dijelovima Zagreba, Splita i Rijeke (s okolicom) te u Puli i Osijeku.

Pogledajte na vecernji.hr