Kolumna

Thaçi čestitao: Sretan Uskrs! Pardon, Božić

Foto: Reuters/Pixsell
Thaçi čestitao: Sretan Uskrs! Pardon, Božić
27.12.2011.
u 12:00
Thaçi je bio zbunjen samo na srpskom jeziku, pa je na službenim stranicama kosovske vlade objavljeno da je Uskrs među najznačajnijim praznicima kršćanskoga svijeta
Pogledaj originalni članak

Kosovski premijer Hashim Thaçi je umjesto božićne uputio uskrsnu čestitku Katoličkoj crkvi i svim katolicima na Kosovu. Zapravo, Thaçi je bio zbunjen samo na srpskom jeziku, pa je na službenim stranicama kosovske vlade objavljeno da je Uskrs među najznačajnijim praznicima kršćanskoga svijeta koji “slavi dostojanstveno i ponosno cijela katolička zajednica, svugdje gdje živi”. U albanskoj i engleskoj inačici ispravno je čestitan Božić. Sva sreća da ima priliku za popravak po julijanskom kalendaru, kojega se drže njegovi pravoslavni susjedi.

Samo ne u Hrvatsku

Kapetan Dragan već pet godina živi na trošak australskih poreznih obveznika

Dragan Vasiljković, tzv. Kapetan Dragan, u australskom je pritvoru još od 6. siječnja 2006. zbog ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj. I dalje tvrdi da je žrtva političkog procesa i nada se da će posljednju imati australski političari. Možda bi mu bilo jednostavnije (i kraće) da je odmah došao u Hrvatsku.

Boja mučenika

Crveni Božić u Bozanićevu kaptolskom salonu

Dok se na sve strane pjevaju pjesme bijelom Božiću, na zagrebačkom Kaptolu upriličen je - crveni. Naime, nakon jutarnje božićne mise, na kojoj je bio državni vrh, kardinal Josip Bozanić (s crvenom kardinalskom kapicom na glavi), primio je u crvenom salonu svoga Nadbiskupskog dvora (s crvenim tapetama, crvenim foteljama i tepihom s crvenim uzorkom) predstavnike crvene vlasti: predsjednika države Ivu Josipovića, premijera Zorana Milanovića i predsjednika Sabora Borisa Šprema. Tako su se samo djelomično obistinila obećanja o tome kako će se Hrvatska “zacrvenjeti”.

Zacrvenio se, zasad, samo Kaptol. Što i nije bez simbolike (bez obzira na Božić bijeli), jer u kršćanstvu crvena boja simbolizira mučeništvo i pobjedu iz mučeništva, a premijer Milanović nakon božićne mise potvrdio je kako se riječi kardinala Bozanića podudaraju s njegovim mislima, koje su orijentirane uglavnom na krizu. Samo da mučenici opet ne budu iz naroda, nego neka političke elite iz svojih redova kandidiraju mučenike, koje zasad muči isključivo briga o raspodjeli fotelja i funkcija. Jarko crkvenih, poput onih iz Bozanićeva salona.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

OB
-obrisani-
15:04 27.12.2011.

gljupi aljbanjac

Avatar My Style
My Style
15:53 27.12.2011.

Kolumna bez mnogo pohvalnog ! Cudi me kritika na racun \"velikog prijatelja\" RH Hasima Tacija uz dodatak da on i Srbima moze pozeleti sretan Vaskrs (mada bi se to vec cinilo namernim) !! Za kapetana Dragana- wishful thinking ! Za crveni Bozic- kvaziantilevicarska histerija !

OB
-obrisani-
17:38 27.12.2011.

Sad će imat prilka da ispravi...... sretan vam parastos......ops......hristos....