Kolumna

Težak ispit za M. Bajića

Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Težak ispit za M. Bajića
03.02.2010.
u 19:02
M. Bajić personificira optužbu koja mora dokazati ono što je u javnosti već dokazano
Pogledaj originalni članak

Kad za neko vrijeme mediji iscrpe svoju maštu u traženju najsitnijih zanimljivih detalja pravosudno-medijskog spektakla i kad optužba iscrpi sve svoje adute, pitanje je hoće li domaća i strana publika koja prati “suđenje stoljeća” u zagrebačkoj sudskoj areni biti zadovoljena ili će nam iza kulisa spektakla ostati samo još jedno suđenje bez odgovora te palac okrenut prema dolje za policiju, sigurnosne službe, Državno odvjetništvo i hrvatski put u Europu. Već znamo zašto je i kako ubijen Ivo Pukanić, a ako ne dobijemo odgovor na pitanje tko je naručio ubojstvo i je li se njegova likvidacija mogla spriječiti, što će ostati od tog spektakla i kako će to utjecati na javnu percepciju sposobnosti i učinka borbe s organiziranim kriminalom.

U tom smislu suđenje optuženima za likvidaciju Ive Pukanića i Nike Franjića suđenje je kojim državni represivni aparat može dobiti malo ili neznatno više od onoga što je već dobio, a mnogo izgubiti. Osobito bi fijasko s još jednom “zločinačkom organizacijom”, pokajnikom ili krunskim svjedokom teško potresao MUP, Uskok, Državno odvjetništvo... Famozna “zločinačka organizacija” s kraja devedesetih “pala” je kao nedokazana zbog rekla-kazala svjedočenja o nedokazanoj hijerarhiji nužnoj za svaku, pa i mafijašku organizaciju. Tek ako se pravomoćnom presudom potvrdi, istraga likvidacije Ive Pukanića i Nike Franjića bit će, ili bolje reći ostat će najveći istražiteljski uspjeh policije i tužiteljstva.

Mediji i javnost uglavnom su prihvatili kao gotovu činjenicu da su optuženi odgovorni za likvidaciju i s toga gledišta mnogima je samo pitanje koliko će sudstvo, a s obzirom na okolnosti i sigurnosne službe, zadovoljiti očekivanja javnosti. Za pozitivnu ocjenu suđenja iznimno je važno da se ono odvija bez sigurnosnih ekscesa i s toga gledišta sav spektakl i bilo kakvo pretjerivanje, pa i zadiranje u prava optuženika bit će ocijenjeni kao opravdani. Izuzev izvjestitelja iz sudnice, mediji su već manje-više pali na ispitu profesionalnosti. Unatoč presumpciji nevinosti, otvoreno se govori i piše o Pukanićevim atentatorima i zapravo smo suočeni s klasičnim primjerom slučaja u kojem – sudeći prema medijskoj prezentaciji – optuženima krivnju ne treba tek dokazati, već s obzirom na tretman koji uživaju, čak i eventualno dokazivanje njihove nevinosti čini se kao da će ovisiti o hrabrosti sudaca da ga suočeni s pritiskom i očekivanjima javnosti, prihvate. Tek negdje u pozadini na pravno-akademskoj razini potiho i daleko od očiju javnosti vodit će se rasprave o poštovanju prava optuženika, propitivati opravdanost “sigurnosnih mjera” nad optuženicima i oko njih...

U tako zagađenu okolišu trenutačno je najteže zastupati optužbu ili, preciznije rečeno, dokazivati ono što je javno već dokazano. Što god tko mislio o radu i djelu Mladena Bajića, složit će se da je osobito teško biti na njegovoj poziciji uzimajući u obzir i njegovo prekjučerašnje tumačenje da je novi Zakon o kaznenom postupku, a ne odlazak Sanadera, bio presudan za državnoodvjetničke uspjehe. Naime, “suđenje stoljeća” odvija se po pravilima staroga Zakona o kaznenom postupku, pa bi i eventualan uspjeh bio argument ne samo odvjetnicima koji rogobore zbog kršenja prava optuženika nego i oporbenoj politici da se i po starim zakonima moglo štošta postići.

U suprotnom, ne dokaže li se postojanje “zločinačke organizacije” za likvidaciju Ive Pukanića, ostat ćemo zemlja bez sudski dokazane mafije koju novinari unatoč tomu nerijetko preferiraju denuncirati kao zemlju u kojoj – za razliku od država koje imaju mafiju – mafija ima državu. A najveća zasluga što je tomu tako, tada bi bila dana upravo nezamjenjivu desetljetnom državnom odvjetniku Republike Hrvatske Mladenu Bajiću.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

OB
-obrisani-
20:36 03.02.2010.

Kako to kod nas ide pravomočnom presudom bi se moglo dokazati da Pukanić i Franjić u opće nisu ubijeni a državni represivni aparat je tako i tako navikao građane na fijaska pa bi novim fijaskom mogao samo ispuniti očekivanja tih istih građana. To što su mediji i javnost prihvatili kao gotovu bjelodanu činjenicu da su Pukanić i Franjić ubijeni po optuženima je problem medija i javnosti pa ako MUP, USKOK i DORH to ne uspiju dokazati trebali bi se tresti mediji i javnost a ne MUP, USKOK i DORH jer nerealna očekivanja medija i javnosti, kao što se pokazalo do sada, njih ne obvezuju na ništa. Da je pozicija Mladena Bajića iznimno teška to se dalo zaključiti još sinoč kada je na TV Dnevniku, uz teški uzdah, saopčio naciji da na ovom radnom mjestu ostaje najmanje do 2020. kada će napuniti 70 godina pa će onda ići u penžijun.

OZ
ozujsko
12:57 15.02.2010.

\"oldfoxi\" Potpuno si u prvu,jer niti jedno ubojstvo nije u Hrvatskoj do kraja razjasnjeno,ili nije \"otkriven ubojica ili nije otkriven narucioc\",sve kriv onaj,te ovaj,i tako malcice netko malo odlezi,i to je to.