EKSPEDICIJA

Znanstvenici ovaj tjedan buše na dnu oceana da prvi put uđu ispod Zemljine kore

Foto: Wikimedia Commons
Znanstvenici ovaj tjedan buše na dnu oceana da prvi put uđu ispod Zemljine kore
01.12.2015.
u 17:55
Misija bi mogla dovesti i do novih otkrića o Mohorovičićevu diskontinuitetu
Pogledaj originalni članak

Znanstvenici će ovaj tjedan krenuti u bušenje na dnu Indijskog oceana kako bi pokušali – prvi put – prodrijeti ispod Zemljine kore, prenosi BBC. Cilj im je uzimanje uzorka peridotita, stijene iz Zemljina plašta, koji se nalazi ispod kore te ispitivanje pretpostavki o materijalima od kojih je kora izrađena. Misija bi mogla dovesti i do novih otkrića o Mohorovičićevu diskontinuitetu ili moho sloju, koji je 1910. godine otkrio hrvatski seizmolog Andrija Mohorovičić.

Jedan od vođa ekipe Ekspedicije 360, Chris MacLeod, profesor sa Sveučilišta u Cardiffu, rekao je za BBC da bi moglo proći više godina da dođu do dubine od 5 do 5,5 kilometara, uz što treba uzeti u obzir i 700 metara vode između broda za bušenje i dna.

– Mislimo da će nam biti potrebne tri ekspedicije – rekao je MacLeod, dodajući da će zadatak možda biti gotov tek u sljedećem desetljeću.

Osim uzimanja uzorka peridotita, MacLeod želi preispitati i ono što znamo o moho sloju, području gdje potresni valovi naglo mijenjaju brzinu. Prema osnovnoj definiciji riječ je o granici između Zemljine kore i plašta, odnosno površinskih stijena poput granita, bazalta i gabra te unutarnjih peridotita. MacLeod, međutim, sumnja da bi diskontinuitet na nekim mjestima također mogao biti i znak dubine do koje je voda uspjela prodrijeti u peridotite kako bi proizvela takozvane serpentinite.

Pokaže li se da je u pravu, potpunija definicija moho sloja izmijenila bi naše shvaćanje konstrukcije Zemlje. Značilo bi to, između ostalog, da je oceanska kora puno promjenjivije debljine i strukture od dosadašnjih saznanja. MacLeod također objašnjava da bi veća količina serpentinita mogla značiti da u Zemlji ima puno više mikroba nego što se dosad smatralo.

>> Hoće li čovjek izazvati šesto veliko izumiranje

>> NASA traži vodu na Saturnovu mjesecu koji je najizgledniji za život nakon Zemlje

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

DU
Deleted user
20:30 01.12.2015.

Za... se sa cijelim covjecanstvom. Vazno da znanstvenici zadovolje znatizelju!

SC
schwertransport
19:09 01.12.2015.

Kakva je sigurnost busiti na toj dubini nek objave strucnjaci. Znamo sto je bilo sa naftovodom od bp-ija na puno manjoj dubini od ove.

DU
Deleted user
00:36 02.12.2015.

Bušit će ispod mora??? Kuku-lele!!!! Pa ako probuše morsko dno, kroz tu rupu iscurit će svo more!!! Nećemo više od turizma zaraditi ni lipe!!!