POGLED IZ SVEMIRA

Zašto Zemlja sjaji narančasto

Foto: NASA
Zašto Zemlja sjaji narančasto
08.11.2018.
u 09:46
Najbolje vidi noću, jer je milijardu puta blaža od sunčeve svjetlosti, a fotografija je snimljena 400 kilometara iznad Australije
Pogledaj originalni članak

Neobična narančasta svjetlost koja se nadvila nad našim planetom inspirirala je astronauta na Međunarodnoj svemirskoj postaji koji je snimio fotografiju neobične pojave koja Zemlji prividno daje oblik ogromne lizalice

NASA je objavila fotografiju koja prikazuje "airglow" (zračna svjetlost) - očaravajuću luminiscenciju uzrokovanu kemijskim reakcijama visoko u Zemljinoj atmosferi, izvijestila je NASA, a prenosi LiveScience.

- Taj sjaj obično se događa kada ultraljubičasto zračenje sunčeve svjetlosti energizira molekule dušika, kisika, natrija i ozona u atmosferi. Te energizirane molekule potom se upuštaju jedna na drugu i gube energiju dok se sudaraju, što rezultira slabom, ali spektakularnom refleksijom', dodali su iz NASA-e.

Foto: NASA
Zemlja

Najbolje vidi noću, jer je milijardu puta blaža od sunčeve svjetlosti, a fotografija je snimljena 400 kilometara iznad Australije. 

Ipak, ne radi se samo o sjajnoj i nevjerojatnoj pojavi. Ona pomaže znanstvenicima koji proučavaju atmosferu, a nudi i moguće odgovore kako je povezano vrijeme na Zemlji i u svemiru.

>> Pogledajte tko su ovi bili ovi misteriozni ljudi

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

TT
TTjac
10:21 08.11.2018.

Dokaz da je zemlja ravna.