ANTARKTIK

Zabilježena rekordno niska temperatura: -100 stupnjeva Celzija

Foto: ALEXANDRE MENEGHINI/REUTERS/PIXSELL
Zabilježena rekordno niska temperatura: -100 stupnjeva Celzija
04.07.2018.
u 10:53
Istraživači su zabilježili najhladniju temperaturu na Zemljinoj površini koja je iznosila -98,6 stupnjeva Celzijusa na Antarktici.
Pogledaj originalni članak

Istraživačka skupina pod vodstvom znanstvenika Teda Scambosa sa sveučilišta Colorado iz grada Bouldera zabilježila je taj rekord analizirajući satelitska mjerenja na južnom kontinentu.

Sveukupno su otkrili 150 slučajeva kad je temperatura pala ispod -90 stupnjeva u polarnoj regiji između 2004. i 2016. godine. 

Svoje pronalaske objavili su u znanstvenom radu u časopisu Advancing Earth and Space Sciences

Do 25. lipnja, dana kad je objavljen taj rad, najniža temperatura bila je zabilježena u ruskom istraživačkom centru Vostok na istom kontinentu 23. srpnja 1983. kad je pala 89,2 stupnja ispod ništice. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

CE
cenzura
11:42 04.07.2018.

"Globalno zatopljenje"!!!

Avatar nekakav
nekakav
11:55 04.07.2018.

strahota je ovo zatopljenje! tolko kiše, hladnih vlažnih dana, minus 100 na južnom polu, pa to je dokaz zagrijavanja zemlje kao nikad u njenoj povijesti! naravno da smo mi, ljudi, za to krivi, isključivo mi! nema veze što u svim do sada dostupnim i poznatim istraživanjima koncentracija co2 u zraku je slijedila zagrijavanje sa odmakom od po tisuću dvije godina, što su razdoblja zagrijavanja i hlađenja zemlje u neku ruku periodička, je co2 u zraku nekad bilo daleko više nego danas, nema veze što temperature mjerimo jedva 150 godina, a umišljamo da 'znamo' tko i što utječe na klimu... a to da se oko lokacije mjerenja temperature u tih 150 godina dogodilo enormno građenje i nestanak zelenila, pa to diže temperaturu, nećemo tu, nije vrijeme, ni mjesto. nema veze što je klima proces sa milijun varijabli, od kojih znamo jedva tri... nema veze što je co2 kao staklenički plin daleko manje značajan od vodene pare, koje ima nemjerljivo puta više u atmosferi i koja je ključna za ciklus hlađenja i grijanja, nema veze što se zagrijavanjem oceanske vode iz nje ispuštaju ogromne količine co2, a činjenica je da prema svim podacima koje imamo potvrđene prvo dolazi do zagrijavanja, a onda do povećavanja co2... nema veze što danas u pol sata saznamo o kišama diljem svijeta što nekad nismo za vrijeme cijelog života, pa imamo dojam strahovitih promjena... tolkim sušama nam prijete i promjenom poljoprivrednih kultura, a mi stradavamo od poplava... da, voda je problem, al ne manjak! premalo smo tu.

TH
thu
12:09 04.07.2018.

Ajde, ionako su stalno kmečali kako se sve topi, ledebjaci bla,bla...sad če se konačno stisnuti...