Pokrenuta akcija Za naš PMF

Ugledni naš fakultet treba vašu pomoć u obnovi od potresa

Ugledni naš fakultet treba vašu pomoć u obnovi od potresa
01.06.2020.
u 19:14
Potres koji je 22. ožujka 2020. pogodio Zagreb i okolicu ostavio je posljedice na svim zgradama u kojima djeluje Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Pogledaj originalni članak

S dugom tradicijom od 74 godine, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu vodeća je visokoškolska institucija u području prirodnih znanosti čija je obrazovna i istraživačka izvrsnost priznata, kako na domaćoj tako i na međunarodnoj razini. Potres koji je 22. ožujka 2020. pogodio Zagreb i okolicu ostavio je, nažalost, posljedice i na svim zgradama u kojima djeluje PMF Sveučilišta u Zagrebu. Nastala šteta, procijenjena okvirno na 20 milijuna kuna, direktno utječe na našu znanstvenu, nastavnu i stručnu djelatnost, koja nam ne dopušta izvršavanje naše društvene uloge. Na sedam odsjeka PMF-a svoje visokoškolsko obrazovanje stječe oko 5000 studenata, a trenutačno stanje predstavlja nesigurne uvjete za rad i zbog toga onemogućava povratak studenata, kao i stručnog, znanstvenog i nastavnog osoblja.

- PMF dijelom boravi u starijim zgradama od kojih je nekoliko s kraja 19 stoljeća. Nažalost, u potresu od 22.3. 2020. kao i u naknadnim, manjim, potresima na zgradama na Rooseveltovom trgu 6, Marulićevom trgu 9a, 19 i 20 nastale su značajne štete, a osobito na Rooseveltovom trgu 6 te Marulićevom trgu 19 u čijim zgradama djeluju Biološki i Geografski odsjek PMF-a, rekla je dekanica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija.

Oštećenja su vidljiva i u svim zgradama na kampusu na Horvatovcu, pa i onoj na adresi Horvatovac 95, gdje u sklopu Geofizičkog odsjeka PMF-a djeluje Seizmološka služba Republike Hrvatske. Budući da se u zgradama na svim lokacijama nalazi sofisticirana znanstvena oprema, šteta je znatna.

Kako bismo omogućili pravodoban i siguran rad u akademskoj godini 2020./2021., PMF je odlučio pokrenuti humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za sanaciju štete od potresa „Za naš PMF”.

- S obzirom na financije kojima PMF raspolaže i na razmjere potrebne sanacije, ne samo na zgradama, nego i na opremi, potrebni su nam novi izvori financiranja, a sredstva kojima raspolažemo nisu ni približno dostatna za povratak studenata, znanstvenog i nastavnog osoblja u sigurne objekte, zaključuje dekanica prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija.

Donacije „Za naš PMF” mogu se uplatiti na sljedeći bankovni račun za kunsku i deviznu uplatu:

IBAN: HR8623600001502760361

Sveučilište u Zagrebu Prirodoslovno-matematički fakultet

Horvatovac 102a

Model plaćanja: HR 00

Poziv na broj: 818301

Opis plaćanja: Za naš PMF SWIFT/BIC BANKE: ZABAHR2X

Zagrebačka banka d.d.Trg bana Josipa Jelačića 10, 10000 Zagreb

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

Avatar gospon Fulir
gospon Fulir
20:32 01.06.2020.

Pa da se od svih tih pametnih glava nije pronašla ni jedna da se sjeti osiguranja! Gospođo, postoji nešto što se zove odgovornost i ako je na vama, preuzmite zasluge za posljedice mudre odluke!

BI
Biouskoli91
21:59 01.06.2020.

'ugledni nas fakultet' - vi itekako trebate pomoc lektora...

OB
obican
23:02 01.06.2020.

Ja cu uplatit pola od 8000 eura (obecala kraljica), cim mi sjedne placa