Kombiniranje cjepiva

U Njemačkoj cijepljeni AstraZenecom u drugoj dozi dobit će Pfizer

Foto: REUTERS
U Njemačkoj cijepljeni AstraZenecom u drugoj dozi dobit će Pfizer
23.04.2021.
u 07:57
Način na koji AstraZeneca i Pzer potiču imunosni odgovor različit je pa bi njihova kombinacija mogla dati bolji imunosni odgovor
Pogledaj originalni članak

Njemačke zdravstvene vlasti potvrdile su najavljivano, oni koji su kao prvu dozu cjepiva protiv COVIDa-19 dobili cjepivo AstraZenece a mlađi su od 60 godina kao drugu dozu trebali bi dobiti cjepivo temeljeno na tehnologiji glasničke RNK, odnosno cjepivo Pfizer/BioNTech ili Moderna. Dr. sc. Dragomira Majhen s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu rekla nam je da iako su cjepiva AstraZeneca i Pfizer/BioNTecha proizvedena različitom tehnologijom, znanstveno gledano ne postoji razlog zbog kojeg se ova cjepiva ne bi mogla kombinirati.

- Naime način na koji ova cjepiva ulaze u stanice, a samim time i način na koji potiču imunosni odgovor, je različit pa bi njihova kombinacija mogla rezultirati boljim imunosnim odgovorom prema unešenom antigenu, u ovom slučaju proteinu S. Bez obzira na to, prije nego što se kombiniranje različitih cjepiva počne primjenjivati, trebalo bi napraviti klinička istraživanja u kojima bi se ispitala učinkovitost takve kombinacije. S obzirom da je sigurnost obje vrste cjepiva već potvrđena, za očekivati je da će isto biti i u kombinaciji. Dodatno, za slučaj da u budućnosti bude trebalo docjepljivanje, možda će biti nužna kombinacija cjepiva na bazi adenovirusa i mRNA. Naime, nakon cjepljenja vektorskim cjepivom na bazi adenovirusa može doći do razvoja imunosnog odgovora na sam vektor što može umanjiti učinkovitost kod opetovanog cjepljenja sa istom vrstom vektora. U tom slučaju će docjepljivanje biti moguće cjepivom na bazi mRNA, kaže dr. Majhen. Riječ je o sve češće spominjanoj temi u kontekstu nuspojava poput krvnih ugrušaka. U Velikoj Britaniji u toku je i studija kombinacije AstraZeneca-Pfizer koja je sada proširena i na cjepiva Novavax i Moderna. Cilj je pokazati da li te kombinacije stvaraju jednako dobar imunološki odgovor kao i uobičajena primjena a bez značajnijeg povećanja reakcija na cjepivo.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.