M-BLOCK

Transformeri u stvarnosti? Kockasti roboti koji se sami sklapaju

Foto: Screenshot YouTube
M-Block
17.01.2014.
u 08:33
M-Block se može pomicati i sklapati zahvaljujući ugrađenim zamašnjacima i magnetima
Pogledaj originalni članak

Znanstvenici s MIT-a razvili su modularnog robota u obliku kocke koji radi s više identičnih kocki kako bi stvarao različite strukture.

Kako piše Mashable, M-Block je djelo Johna Romanishina iz Laboratorija za računalnu znanost i umjetnu inteligenciju na MIT-u i nekoliko njegovih kolega.

M-Block se može pomicati zahvaljujući ugrađenim zamašnjacima koji se mogu okrenuti i do 20.000 puta u minuti. Kad se zamašnjak zaustavi u prethodno programiranom smjeru, moment sile pomiče kocku u tom smjeru. S obzirom da se zamašnjak nalazi unutar kocke, to jest uređaj nema vanjskih dijelova koji se pomiču, izgleda kao da se pomiče nekom nevidljivom silom.

S vanjske strane nalaze se magneti koji ovim kockastim robotima omogućuju da se "lijepe" jedan za drugog, bez obzira na položaj. Kombinacija zamašnjaka i magneta omogućuje im da se lako i neprestano transformiraju u različite oblike.

Ekipa za budućnost planira izraditi manje inačice koje bi se transformirale tako skladno da bi ljudskom oku izgledale gotovo kao tekući čelik, poput onoga u filmu Terminator 2.

>> Ovo nam je prije 50 godina Isaac Asimov predvidio za 2014.!

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.