nakon nekoliko mjeseci

Sonda Philae izašla iz stanja mirovanja i uspostavila kontakt sa Zemljom

Foto: Youtube Screenshot
Sonda Philae izašla iz stanja mirovanja i uspostavila kontakt sa Zemljom
14.06.2015.
u 14:20
Znanstvenici su izgubili vezu sa sondom na solarni pogon nakon što je letjelica Rosetta sletjela na komet 67/P u studenom prošle godine, kada je ostala bez baterije.
Pogledaj originalni članak

Europska svemirska agencija izvijestila je da je sonda Philae 'izašla iz hibernacije' i uspostavila kontakt sa Zemljom nakon nekoliko mjeseci. Signal je zaprimljen u subotu navečer u operacijskom centru u njemačkom Darmstadtu, prenosi USA Today.

Znanstvenici su izgubili vezu sa sondom na solarni pogon nakon što je letjelica Rosetta sletjela na komet 67/P u studenom prošle godine, kada je ostala bez baterije. Problem je bio što je sletjela pokraj stijene koja je blokirala sunčeve zrake do njezinih solarnih panela.

Sa sondom Philae na površini kometa znanstvenici Europske svemirske agencije nadaju se dobiti odgovore na pitanja o ulozi kometa u evoluciji Sunčeva sustava i nastanka života na Zemlji.

Rosetta je prva letjelica u povijesti koja je putem sonde došla u fizički kontakt s ovakvim svemirskim tijelom, i to kometom 67P/Churyumov-Gerasimenko otkrivenim 1969. godine.

>> Letjelica Rosetta otkrit će odakle je došao život

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

BU
BubyZG
17:24 14.06.2015.

Ali nije niti ostala bez baterija, već je sletjela u sjenovitu zonu, pa solarni paneli nisu mogli davati dovoljno energije za trajan rad svih uređaja. Sonda je namjerno stavljena u stanje hibernacije. Približavanjem Suncu, količina svjetlosne energije će se uvelike povećavati pa se očekuje da će i ovako loše pozicionirane solarne ploče uspjeti prikupiti dovoljno energije za trajan rad većine uređaja.

DU
Deleted user
17:16 14.06.2015.

E super, to se čekalo. I nije tu ništa ostalo bez baterija, nego su se baterije landera Philae potrošile, a od solarnih ćelija dugo nije bilo koristi, jer je lander bio previše u sjeni, sve do sada. Rosetta je nosač s kojeg je lander spušten na komet i sada kruži u orbiti oko kometa i šalje vrijedne podatke.