Znanstvenici iz Brazila

Snimili trenutak u kojem koronavirus zaražava stanicu

Foto: REUTERS
koronavirus
Virus dolazi do membrane i počinje prolaziti
Dodatno uvećana fotografija virusa koji ulazi u citoplazmu kroz membranu
Virus je ušao u citoplatmu gdje može početi s repliciranjem (svijetlije polje dolje lijevo)
Animacija ulaska virusa u stanicu
15.04.2020.
u 10:13
Znanstvenici brazilskog Instituta Oswaldo Cruz za snimanje su se koristili mikroskopom koji može povećavati do dva milijuna puta
Pogledaj originalni članak

Koristeći se transmisijskim elektronskim mikroskopom, znanstvenici brazilskog Instituta Oswaldo Cruz uspjeli su snimiti točan trenutak u kojem novi koronavirus SARS-CoV-2 uspijeva zaraziti stanicu nakon što je prošao kroz njezinu ovojnicu.

Za pokus su korištene stanice zelenog afričkog majmuna ili zelenog zamorca, kako tog primata još ponegdje nazivaju. Tom se životinjom, koju se može pronaći u Sudanu i Etiopiji, često koriste u laboratorijskim pokusima kao zamjenom za čovjeka.

 

Virus dolazi do membrane i počinje prolaziti
Virus dolazi do membrane i počinje prolaziti

Dodatno uvećana fotografija virusa koji ulazi u citoplazmu kroz membranu
Dodatno uvećana fotografija virusa koji ulazi u citoplazmu kroz membranu

Virus je ušao u citoplatmu gdje može početi s repliciranjem
Virus je ušao u citoplazmu gdje može početi replicirati se

U svojem priopćenju brazilski znanstvenici navode kako su se za pokus koristili virusom izoliranim iz uzorka prikupljenog brisom nosa i grla zaražene osobe. Tako se na slici snimljenoj mikroskopom koji uvećava i do dva milijuna puta vidi kako nekoliko čestica novog koronavirusa, to su prikazane zatamnjene čestice, prilazi stanici, prolazi kroz staničnu membranu i ulazi u citoplazmu.

VIDEO Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kad bi mogla završiti pandemija

To je trenutak kada je osoba zaražena koronavirusom. SARS-CoV-2, kao i ostali koronavirusi, jest RNA virus, što znači da se replicira u citoplazmi. Na kraju je stanica uništena, a virus nastavlja inficirati susjedne stanice na isti način. Koronavirusi su grupa ovijenih, nesegmentiranih RNA virusa koji pripadaju obitelji Coronaviridae, red Nidovirales, navedeno je na stranici plivazdravlje.hr, .

Cijela skupina virusa dobila je ime jer su nalik na krunu (corona je latinska riječ za krunu) zbog batićastih nastavaka koji strše izvan virusne ovojnice, a vidljivi su pod elektronskim mikroskopom. Široko su rasprostranjeni među ljudima i drugim sisavcima, a može se očekivati otkriće novih virusa iz obitelji Coronaviridae i u budućnosti.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

ČU
čunga
11:30 15.04.2020.

Virus se ponaša kao partizan nikada neznaš odkuda će napasti

MA
maestral
11:02 15.04.2020.

Kolumbo otkrio Ameriku. Pa tako se ponaša svaki virus.

ON
Onajkojijest
10:24 15.04.2020.

snimili i što se dogodilo?? Šta ste htjeli reći ili postići ovim člankom, popuniti prazninu!?