'odiseja u svemiru'

Rosetta na komet stiže točno na vrijeme, 11. studenoga 2014.

Foto: ESA
Rosetta
Foto: ESA
Rosetta
10.12.2013.
u 13:57
Letjelica Europske svemirske agencije iz hibernacije se ponovno aktivira 20. siječnja 2014. nakon godinu i pol, a do krajnjeg odredišta, kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko, trebala bi stići u studenom. ESA je danas objavila da svi nestrpljivo čekaju njeno ponovno buđenje
Pogledaj originalni članak

Rosettinoj 'odiseji u svemiru' primiče se kraj. Europska svemirska agencija (ESA) obznanila je da bi letjelica, lansirana 2. ožujka 2004. radi istraživanja kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko, na komet napokon trebala s(t)ići 11. studenoga iduće godine, piše BBC.

Na današnjoj press konferenciji u njemačkom Darmstadtu objavljeno je kako su nestrpljivi kad će se sonda "probuditi iz zimskog sna", što bi se, očekuju, moglo dogoditi točno u 10 sati 20. siječnja 2014. U to je stanje hibernacije "zapala" u lipnju 2011. nakon preplovljenih milijuna kilometara i susreta s dvama asteroidima. Pogon joj je tad ugašen.

Cilj je ekipe iz ESA-e Rosettu ponovno priključiti i usmjeriti ka kometu.
- To dosad nikad nije učinjeno - prvo ju treba ponovno uključiti, pa je približiti kometu i zatim spustiti na nj - kažu inženjeri.

Rosetta, navode u Agenciji, ima svoj unutarnji sat koji će je "probuditi", no i oni i stručna javnost ipak neprestano bdiju nad svojim europskim "čedom", da budu sigurni kako će sve biti u redu do cilja.

Podsjetimo, ova je europska letjelica, veliki kontinentalni i svjetski izazov, kako navodi i ESA, lansirana iz Francuske Gijane na raketi Ariane 5 G+, a projekt je osmišljen još 1993. godine. Cilj joj je, među ostalim, istražiti podrijetlo kometa, i odnos njega i međuzvjezdanog materijala, te njegov utjecaj u svjetlu nastajanja Sunčeva sustava.

Rosetta je dimenzija 2.8x 2.1x2.0 metra, s dvama solarnim panelima od 14 metara, te 64 kvadratna metra površine. Teška je 2900 kilograma. Čurjumov-Gerasimenko komet je promjera od 4 kilometra. Kad se "sljube" idućeg studenog, bit će to vrhunac desetljetne misije, koja će najbliže Suncu biti 13. kolovoza 2015., a cijeli bi pothvat trebao biti okončan na Staru godinu 2015.

Europska sonda Rosetta proletjela uz asteroid 21 Lutetia

 

Watch live streaming video from eurospaceagency at livestream.com
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.