VAŽNO OSTVARENJE

Prvi put nakon 10 godina preko bioničke ruke osjetio dodir

Foto: LifeHand2
Umjetna ruka
Foto: LifeHand2
Umjetna ruka
Foto: LifeHand2
Umjetna ruka
Foto: LifeHand2
Umjetna ruka
06.02.2014.
u 13:13
Ovo je prvi put da je osoba s amputiranom rukom imala osjećaj dodira preko umjetne ruke u stvarnom vremenu
Pogledaj originalni članak

Danac Dennis Aabo izgubio je lijevu ruku u nezgodi s vatrometom prije gotovo deset godina. Sada je isprobao novu vrstu bioničke ruke koja mu je omogućila da prvi put nakon nesretnog događaja osjeti dodir u prstima, prenosi BBC.

Bionička ruka, rezultat suradnje stručnjaka za robotiku iz Italije, Njemačke i Švicarske, spojena mu je na živce u gornjem dijelu ruke nakon operacije u Italiji. Aabo (36) je rekao da je ruka nevjerojatno dobra. Na laboratorijskim testovima mogao je, čak i s povezom na očima, dodirom utvrditi oblik i čvrstoću predmeta.

- Ovo je prvi put da je osoba s amputiranom rukom imala osjećaj dodira preko umjetne ruke u stvarnom vremenu - rekao je profesor Silvestro Micera iz instituta Ecole Polytechnique Federale de Lausanne i sveučilišta Scuola Superiore Sant'Anna U Pisi.

Micera i suradnici na umjetnu su ruku dodali senzore koji mogu bilježiti i mjeriti informacije o dodiru. Pomoću računalnih algoritama znanstvenici su električne signale pretvorili u impuls koji živci mogu tumačiti.

- Najveća razlika bila je kada sam nešto uzeo i bez gledanja mogao osjetiti što sam radio. Mogao bih koristiti ruku u mraku - rekao je Aabo, koji je u sklopu projekta prošao kroz dvije operacije te mjesec dana testiranja.

- On je heroj - rekao je profesor Paolo Rossini iz Sveučilišne bolnice Agostino Gemelli u Rimu. - Svi smo mu vrlo zahvalni.

Foto: LifeHand2

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.