NASLIJEDIO DINOSAURE

Prethistorijski dabar preživio 
je udar asteroida

Foto: Reuters/Tom Williamson/Handout/PIXSELL
Prethistorijski dabar preživio 
je udar asteroida
08.10.2015.
u 23:25
Na primjeru Kimbetopsalisa znanstvenici će proučavati kako su se sisavci tako brzo prilagodili životu u uništenom okruženju
Pogledaj originalni članak

Prije otprilike šezdeset šest milijuna godina, procjenjuju znanstvenici, golemi asteroid udario je u Zemlju i izbrisao dinosaure, ali i gotovo tri četvrtine tadašnjih živih bića na planetu. No, nekima je ovakav scenarij odgovarao. Jedan od njih je i u Novom Meksiku otkriveni sisavac Kimbetopsalisa simmonsaea čije su okamenjene ostatke otkrili paleontolozi sa sveučilišta u Edinburghu.

– Riječ je o biljojedu sličnom dabru koji je pored rijeka i jezera živio samo nekoliko stotina tisuća godina nakon masovnog izumiranja dinosaura. Bio je dug oko metar i težak od 10 do 40 kilograma, prekriven krznom i imao je velike kutnjake kojima je mogao žvakati biljke – kazao je za Reuters paleontolog Steve Brusatte. Dodao je da će na primjeru Kimbetopsalisa znanstvenici proučavati kako su se sisavci tako brzo prilagodili životu u uništenom okruženju i iskoristili prazninu nastalu nestankom dinosaura.    

>> Krapinski praljudi dočekali šetače za mir iz cijele Europe

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.