PREBOLJELA COVID-19

Poznata glumica okrila kakve je imala posljedice od Trumpovog čudotvornog lijeka

Foto: Pixsell/Press Association/LineUpBuilder
Tom Hanks i Rita Wilson
Foto: Reuters/PIXSELL
Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
Donald Trump
15.04.2020.
u 22:00
Promociji Trumpova čudotvornog lijeka pridružio se čak i u nas vrlo rado gledani dr. Oz
Pogledaj originalni članak

Među prvim celebrityjima oboljelima od bolesti COVID-19 bili su i poznati američki glumac Tom Hanks i njegova supruga, također glumica i pjevačica, Rita Wilson. Dogodilo se to za njihova boravka u Australiji gdje je Hanks snimao novi film uglednog redatelja Baza Luhrmanna o Elvisu Presleyju a ona održavala koncerte.

Međutim, oboje su testirali pozitivno 12. ožujka nakon čega su primljeni u sveučilišnu bolnicu Gold Coast u Queenslandu na liječenje. No, nakon što se kod Wilsonove razvila temperatura od 38.9 Celzija dali su joj eksperimentalni lijek – klorokin, isti onaj koji gotovo propovjednički kontinuirano preporučuje Donald Trump.

– Dali su mi klorokin. Znam da se o tom lijeku jako puno priča, no ja vam samo mogu reći da ne znam je li lijek doista djelovao ili je naprosto bilo vrijeme da groznica padne. I doista jest pala, no klorokin je imao zaista ekstremne nuspojave, bilo mi je užasno mučno, imala sam vrtoglavicu te veliku slabost u mišićima. Mislim da morate biti jako oprezni s tim lijekom, rekla je Wilsonova američkoj TV postaji CBS.

Glasnogovornik bolnice Gold Coast nije želio potvrditi jesu li Hanks i Wilsonova doista dobili klorokin, ali rekao je da odabrani pacijenti zaista jesu dobili taj lijek.

– U Gold Coastu koristimo različite lijekove za pacijente s ozbiljnijim oblikom COVIDa-19. Na odabranim pacijentima korišteni su klorokin, hidroksiklorokin te lopinavir/ritonavir, rekao je glasnogovornik australske bolnice. I u toj zemlji traje prijepor oko Trumpovog čudotvornog lijeka gdje je struka izrazila negativno mišljenje.

U međuvremenu, Hanks i Wilsonova su izjavili kako im je uzet i uzorak krvi kako bi se utvrdilo koliko su antitijela za SARS-CoV-2 razvili. Također, prije tri dana američki su mediji objavili obustavljanje kliničkog ispitivanja klorokina na zaraženima u Brazilu, nakon što im se javila potencijalno fatalna aritmija. Riječ je bila o manjoj studiji u koju je bio uključen 81 hospitaliziran pacijent u gradu Manausu a koji je podupirala brazilska država Amazonas.

Na webu medRxiv, online stranici koja je baza podataka predloženih znanstvenih radova iz područja medicine, objavljeni su detalji te studije te njezin tijek. Konačan je zaključak bio da je studiju – nemoguće provesti. Studija je ipak pokazala kako od klorokina i njegovog derivata hidroksiklorokina može biti i štete, odnosno izazivanja srčane aritmije.

Navedeno je kako je pacijentima u ispitivanju davan i azitromicin za koji stoji kako također predstavlja određen rizik za srce.

Stručnjak koji je dao mišljenje za New York Times zaključio je da se iz te studije vidi kako povećanje unosa klorkoina može povećati i rizik za pravilan rad srca. Međutim, izgleda kako je newyorška novina bila i prilično blaga jer Sciencealert navodi kako je napušteno ispitivanje visokim dozama lijeka nakon šest dana jer je nekoliko pacijenata – preminulo, što je objavio i CNN no i s nastavkom kako je smrti bilo i nakon šestog dana gdje su stručnjaci posumnjali i u sigurnost pacijenata na niskim dozama.

Vijesti je dodana i informacija kako je ispitivanje napušteno i u bolnici u gradu Nici čiji se gradonačelnik hvalio kako se oporavio upravo od klorokina koji mu je prepisao njegov prijatelj dr. Didier Raoult čiju je studiju Trump u početku i citirao.

Zanimljivo, cijelu je stvar prihvatio nitko drugi nego dr. Oz koji je također, unatoč općem mišljenju struke, prihvatio Raoultove studije te ih otvoreno promovirao još prije nekoliko dana.

No, cjelovite studije o korisnosti klorokina u borbi protiv bolesti COVID-19 još nema, pa se tako ne može konačno tvrditi je li lijek djelotvoran barem u nekoj mjeri ili nije preporučljiv za korištenje.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

ST
stefj
01:43 16.04.2020.

Ajme, Trumpov lijek? Lijek kao i svaki drugi u eksperimentalnoj fazi, kakve veze ima Trump s njime... A simptomi koje je dotična gospođa opisala poklapaju se sa simptomima bolesti, a ne nuspojavama lijeka. Lijek će vjerojatno biti odbačen radi nuspojava koje utječu na rad srca...

SJ
SjeniNasuprot
23:59 15.04.2020.

Zar se treba rugati lijeku od kojeg je ozdravila?! Možda bi joj bile "bolje posljedice " da ga nije uzela?!

XX
XX
01:52 16.04.2020.

Taj lijek se daje pacijentima u ranom/srednjem stadiju oboljnja od covida. Ako je pacijent u kriticnom stanju lijek ne pomaze. To je i bilo receno u koristenju tog lijeka. Treba malo dublje uci u materiju i ne izostaviti detalje. CNN i nije bas nekakav autoritet u novinarstvu. Vise su kao propaganda raznih bogatih utjacajnih krugova. Upravo ih je njihov poznati voditelj Chris Como napustio.