Foto: Reuters/PIXSELL tehnolideri
Satya Nadella, Microsoft
Foto: Reuters/PIXSELL tehnolideri
Tim Cook, Apple
Foto: Reuters/PIXSELL tehnolideri
Sundar Pichai, Google
Foto: Reuters/PIXSELL tehnolideri
Mark Zuckerberg, Facebook

Ovo su tehnolideri koje su žene ocijenile najboljima i najnaprednijima

29. 06. 2018. u 13:21 0
Koje su to tvrtke, odnosno šefovi koji potiču pravu kulturu i atmosferu u kompanijama, ovog puta odabrale su žene

U poslovnom svijetu vjerojatno nećete naći baš nijednog lidera koji se neće pozvati na zaposlenike kao najvredniji dio tvrtke. Svi to govore i ističu na svakom okupljanju i, iako bi mnogi zaposleni imali tu štošta prigovoriti, mnogi pravi lideri to misle i u tom smjeru djeluju. Kada je riječ o IT sektoru, u kojem nedostaje kvalitetnog kadra, to je izraženije.

Potrebni kadrovi Zašto je dobro raditi u IT-u

Mnoga istraživanja govore u prilog tomu da je i zaposlenima vrijednost radnog mjesta poprilično uvjetovana pravim šefovima. Jer, prvi uzrok nezadovoljstva na radnom mjestu upravo su neposredni nadređeni. Polovica zaposlenih koja napušta svoj posao (tamo gdje tržište radne snage funkcionira) čini to zbog loših menadžera. Naime, Gallupovo istraživanje utvrdilo je da 41 posto Amerikanaca smatra da ih psihološki zlostavljaju upravo šefovi te je to jedan od glavnih razloga otkaza.

Oni koji znaju

No ovdje se nećemo baviti lošima, već šefovima koji znaju svoj posao i pravi su lideri svojih kompanija ili timova. Web-portal Comparably proveo je anketu i kreirao listu 50 najboljih šefova, i to za žene. Rang-lista je sastavljena na temelju anonimne ankete provedene među zaposlenicama najvećih američkih kompanija, koje imaju 500 i više zaposlenih.

Foto: Reuters/PIXSELL Mark Zuckerberg, Facebook

Da bi bili uključeni na listu, bilo je potrebno da bar 50 zaposlenica ocijeni svoje šefove. Prava poput rodiljskog dopusta ili nekih dodatnih benefita nisu uzimana u obzir, već se anketa fokusirala na osjećaj zadovoljstva zaposlenica. Zapravo se ispitivalo kakvu kulturu ima kompanija, koja je direktno povezana s prvim čovjekom kompanije i njegovim timom te njihovom sposobnošću da svoju viziju i kulturu prenesu na svoje zaposlene i stvore poticajnu atmosferu.

IT rješenja Ispitali smo članice CISExa i njihove klijente kako im IT proizvodi pomažu u poslu

Među ovogodišnjim liderima na prvo mjesto zasjeo je Craig Jelinek, prvi čovjek Costca, kojeg su, kao i njegove najbliže suradnike, zaposlenice ocijenile kao ekipu otvorena uma s kojom je jednostavno surađivati. Zanimljivo je da među prvih deset kompanija, odnosno njihovih lidera nema nijedne žene. Na listi je najbolje plasirana Julie Sweet iz Accenturea koja se smjestila na 29. mjestu ljestvice tvrtki koje su odabrale žene. Mary Barra iz General Motorsa je na 37. mjestu, Marillyn Hewson iz Lockheed Martina na 45. mjestu, a Amy Zupon iz Vertaforea na 46. mjestu.

Među deset najboljih smjestila su se tri predsjednika uprava tehnoloških kompanije, a među 50 najboljih veliki dio čine također IT tvrtke, koje baš ne obiluju ženama, no čini se da je postignut nekakav napredak. Ako ništa drugo, ova lista svakako je poziv ženama da razmotre i te opcije te da se što više opredijele za STEM zanimanja i vještine. Na drugom mjestu smjestio se Microsoftov šef Satya Nadella, a zaposlenice Microsofta kažu da njegov tim ima dobar sustav podrške. Na visokom 6. mjestu nalazi se osebujni prvi čovjek T-Mobilea John Legere, a komentar koji je izdvojen kaže da T-Mobileov vodeći tim ima karakteristike obitelji koja poštuje svoje članove i brine se o njima.

NAJBOLJA HRVATSKA TVRTKA Na poslu igraju tenis i playstation, roštiljaju – i rade vrhunski biznis

Tehnosektor je in

Na desetom mjestu smjestio se Marc Benioff iz Salesforcea, a zaposlenice tvrde da je najveća prednost te tvrtke što šefovi znaju slušati i potom poduzeti korake za rješavanje problema. Na 11. mjestu našao se Googleov šef Sundar Pitchai. Mark Zuckerberg, šef najpopularnije svjetske društvene mreže Facebooka, zauzeo je 19. mjesto, a odmah iza njega smjestio se Tim Cook, odnosno Apple. 


Foto: Reuters/PIXSELL Tim Cook, Apple

Amazonov osnivač i direktor Jeff Bezos smjestio se na poziciju broj 24. Nakon njega na 25. mjestu je pak kontroverzni šef Twittera Jack Dorsey kojeg, unatoč tomu što mu je lani velik dio menadžmenta otišao sa svojih pozicija, zaposlenice ipak cijene. Kada se radi o tehnološkom sektoru, na 26. mjestu je šef SAP-a William McDermott, Logan Green iz Lyfta na 32. mjestu, a slijedi Devin Wenig iz eBaya. Elon Musk nije se pak plasirao na ljestvicu najboljih šefova.

Combis Tim Laganica pobjednik try{code} catch hackathona

ZDRAVI ZUBI
Bolesti desni mogu izazvati čak i infarkt!
pogledajte na vecernji.hr

Još nije ostavljen niti jedan komentar! Pokrenite raspravu!

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".