OTKRIĆE U BRAZILU

Otkrivena nova vrsta riječnog dupina, prva od 1918. godine

Foto: ilustracija
Otkrivena nova vrsta riječnog dupina, prva od 1918. godine
23.01.2014.
u 12:15
Nova vrsta dobila je ime po rijeci Araguaia, gdje je pronađena
Pogledaj originalni članak

U Brazilu je otkrivena nova vrsta riječnog dupina, što je prvo takvo otkriće od kraja Prvog svjetskog rata. Nova vrsta dobila je ime Inia araguaiaensis po rijeci Araguaia, u kojoj je pronađena.

Znanstvenici su u časopisu Plos One naveli da se ova vrsta odvojila od drugih južnoameričkih riječnih vrsta prije više od dva milijuna godina. Vjeruje se da ih oko tisuću živi u koritu Araguaije.

Tomas Hrbek s Federalnog sveučilišta Amazonasa u Manausu i njegovi suradnici uzeli su DNK riječnih dupina u rijekama Araguaia i Tocantins te otkrili da se razlikuju od svih drugih vrsta u Brazilu. Također su utvrdili da imaju 24 zuba po čeljusti, dok ostali riječni dupini u Amazoni imaju od 25 do 29 zuba.

Riječni dupini tek su daleki rođaci morskih dupina, od kojih se razlikuju po dugim nosevima koji im omogućuju da love ribu u mulju. Inače su među najrjeđim životinjama na svijetu – prema Međunarodnom savezu za očuvanje prirode (IUCN) postoje samo četiri poznate vrste, od kojih su tri na crvenom popisu, što znači da su jako ugrožene. Jedna od najpoznatijih vrsta, ona iz rijeke Jangce, izumrla je oko 2006. godine.

>> Ozlijeđeni dobri dupin Bojan viđen južno od Lošinja

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.