protiv ruskog monopola

NASA se vraća komercijalnim letovima u svemir

Foto: Reuters (Ilustracija)
NASA se vraća komercijalnim letovima u svemir
21.11.2013.
u 11:52
Amerikanci žele razbiti ruski monopol na prijevoz astronauta i tereta do Međunarodne svemirske postaje, koji traje do 2017., pa pozivaju zainteresirane da istaknu svoje ponude za let
Pogledaj originalni članak

Zvuči kao hladnoratovska vijest – Rusi u svemiru dobivaju konkurenciju. Amerikanci, naime, objavio je Reuters, žele razbiti ruski monopol na prijevoz astronauta do Međunarodne svemirske postaje, koji traje do 2017., pa je zato svemirska agencija NASA objavila da traži odobrenje za komercijalni prijevoz astronauta do MSP-a.

Iako se muči s proračunom, NASA bi time Amerikance opet vinula u tu djelatnost, jer od 2011. nisu imali ljudski transport otkako su spustili svoja tri preostala shuttlea, zbog astronomskih troškova i sigurnosti. NASA-in program komercijalnih posada riješio bi, smatra se, i pitanje troškova i sigurnosti, ali bi, možda i ključno, vratio američku sposobnost, pa i vjeru, da može dići ljude u nebo sa svog tla.

Zato im je cilj i prije kraja 2017. kupiti letove na komercijalnoj osnovi, kako bi, otprilike svakih pola godine, mogli odašiljati po četiri člana svemirske ekipe. NASA se, umjesto razvijanja zamjena za shuttleove, okrenula podršci partnerima, nudeći svoje znanje, tehničke savjete i najviše novac, planiranih otprilike 3,5 milijardi dolara.

Dosad je, tako, dala oko 800 milijuna dolara u razvoj programa SpaceX, koji razvija mogućnosti letova do Svemirske postaje. To se odnosilo na SpaceX-ove rakete Falcon i teretne kapsule Dragon, a nešto su platili i za raketu Antares i kapsulu Cygnus tvrtke Orbital Sciences, koje kreću na svoju prvu misiju idućeg mjeseca.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.