Foto: NASA Na površini Mjeseca otkrivena zaleđena voda

Na površini Mjeseca otkrivena zaleđena voda

21. 08. 2018. u 17:44 2
Na južnom polu je većina leda koncentrirana u kraterima, dok je na sjevernom led rijeđi s većom rasprostranjenošću

Znanstvenici su pronašli konačne dokaze koji potvrđuju prisutnost zaleđene vode na površini Mjeseca, prenosi u utorak BBC.

Naslage leda pronađene su na sjevernom i južnom polu Mjeseca te su vjerojatno drevnoga podrijetla. Za pronalazak je zaslužna indijska misija na mjesec Chandrayaan-1, čiji su instrumenti istraživali Mjesec između 2008. i 2009.

Što bi bilo drugačije Kakav bi bio život na Zemlji da nema Mjeseca?

Rezultati misije objavljeni su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Distribucija naslaga leda je nejednaka. Na južnom polu je većina leda koncentrirana u kraterima, dok je na sjevernom led rijeđi s većom rasprostranjenošću.

Indijska je misija koristila uređaj za mapiranje minerala M3 i identificirala tri specifičnosti leda na površini Mjeseca. M3 nije samo zabilježio refleksiju leda, već je izravno izmjerio način na koji molekule leda absorbiraju infracrvenu svjetlost. To znači da se mogu zabilježiti razlike između agregatnih stanja.

'KRVAVI MJESEC' FOTO/VIDEO Spektakularni prizori pomrčine Mjeseca diljem Hrvatske

Temperature na Mjesecu danju mogu doseći 100 Celzijevih stupnjeva, zbog čega na Mjesecu uvjeti za površinski led nisu povoljni. Međutim, nagib Mjesečeve osi iznosi 1.54 stupnja, pa na Mjesečevim polovima postoje mjesta bez dnevne svjetlosti.

Znanstvenici procijenjuju da temperatura u trajno zasjenjenim kraterima na Mjesečevim polovima ne prelazi -157 Celzijevih stupnjeva, što kroz duža razdoblja dovodi do stvaranja postojanih ledenih naslaga.

Rezultati misije podupiru ranije indirektne detekcije površinskog leda na južnom polu Mjeseca. Međutim, ti rezultati nisu nužno dokazivali prisutnost leda. Ako postoji dovoljno leda na površini, u nekoliko prvih milimetara, voda bi mogla biti dostupna kao resurs za buduće ljudske misije na Mjesecu.

'KRVAVI' SPEKTAKL Svi su ludi za Mjesecom: Ovakva pomrčina sljedeći put tek 2123. godine

Površinski je led pronađen i na drugim tijelima Sunčevog sustava, na sjevernom polu Merkura i na patuljastom planetu Ceres, navodi BBC.

 

100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna
pogledajte na vecernji.hr
  • 19:01 21. kolovoza 2018.

    I kod mene u zamrzivaču isto......heureka !!!

  • 18:47 21. kolovoza 2018.

    i nakon kolko 9 godina se sitili da su to kao pronasli,djabalebarosi lazljivi

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".