veliko otkriće

Modificiranim virusom herpesa pobijedili tumor

Foto: Thinkstock
Modificiranim virusom herpesa pobijedili tumor
28.05.2015.
u 16:05
Istraživanje je provedeno na 436 pacijenata oboljelih od raka kože čija je bolest bila u poodmakloj fazi i tumor više nije bio operabilan
Pogledaj originalni članak

Modificiranim virusom herpesa uspješno su napadnute stanice tumora, što bi moglo dovesti do mogućnosti potpunog izlječenja oboljelih od raka, zaključak je znanstvenog istraživanja koje su proveli bolnica NHS Royal Marsden i Institut za tumore (ICR) u Londonu na čelu s profesorom Paulom Workmanom.

Prema pisanju Independenta, ova metoda temelji se na izravnom napadu na stanice raka, a virus koji ih napada genetski je modificiran i nije opasan za zdrave stanice. Voditelji istraživanja objasnili su da se modificirani virus herpesa spaja sa zaraženom stanicom i uništava je iznutra, nakon čega se multiplicira i potiče imunosni sustav na borbu sa zaraženim stanicama raka.

Istraživanje je provedeno na 436 pacijenata oboljelih od raka kože čija je bolest bila u poodmakloj fazi i tumor više nije bio operabilan. Oni koji su primili terapiju živjeli su dvadeset mjeseci dulje od onih koji nisu liječeni novom metodom. Znanstvenici ističu da je ovo samo prvi korak u pronalasku lijeka za tumore, no najvažnije je da uspjeli potaknuti imunosni sustav na reakciju. 

>> Prevarant na lažnom lijeku za rak zgrnuo 30.250 eura

>> Rak jajnika najagresivnija je i najsmrtonosnija vrsta tumora reproduktivnih organa

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

IK
istina_kaže
11:29 29.05.2015.

Svaka cast znanstvenicima, trebali bi im spomenike podignuti ! Jos da to cjepivo prilagode za pokvarene politicare i hrvatska mozda nece umrijeti od tumora.

AS
Agent Smith
20:01 01.06.2015.

Ovo mi izgleda ide u smijeru kao i radnja filma I am legend.