Foto: Thinkstock pametni telefon
Foto: Ilustracija/ Igor Kralj/PIXSELL Mobitel

Istraživanje OECD-a: Svaki peti mobilni uređaj na svijetu je krivotvoren

24. 08. 2018. u 09:25 0
Četvrti vodeći proizvođač mobitela i potrošačke elektronike Xiaomi kroz platformu Verify.me doskočio rastućem tržištu krivotvorenih pametnih telefona

Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) objavio je najnovije istraživanje o krivotvorinama, a sukladno kojem je broj krivotvorenih uređaja u značajnom porastu.

Kineski Apple Xiaomi na burzi u Hong Kongu prošao puno lošije od očekivanog

Naime, krivotvorine, koje predstavljaju rak ranu svakog društva koje stremi boljitku i napretku, uzrokuju izravne gubitke unutar Europske unije na godišnjoj razini od oko 60 milijardi eura, što predstavlja iznos od 116 eura po građaninu Europske unije. Tako je tijekom 2016. godine kroz države članice Europske unije prošlo ukupno 41,3 milijuna krivotvorenih uređaja u vrijednosti 670 milijuna EUR, od čega ukupno 1.059.855 otpada na mobilne uređaje uključujući i njihove dijelove.

U Hrvatskoj se zbog krivotvorenja gubi 12,6 posto izravne prodaje, što godišnje iznosi oko 398 milijuna eura ili 3 milijarde kuna, odnosno 94 eura ili 716 kuna po stanovniku. Od ukupno pet sektora s najvećim gubicima u prodaji zbog porasta krivotvorina (sektor lijekova, sektor odjeće, sektor pametnih telefona, sektor kozmetike te sektor vina i žestokih pića), sektor pametnih telefona zauzeo je treće mjesto s ukupnim gubitkom od 45 milijuna eura, odnosno 15% izravne prodaje.

Trend porasta krivotvorina nije zahvatio samo Europsku uniju već i cijeli svijet, a što pokazuju i podaci Organizacije za ekonomsku
suradnju i razvoj (OECD) sukladno kojima je u 2017. godini svaki peti mobilni uređaj u svijetu krivotvoren. Upravo zbog navedenih poražavajućih statistika kao i velikih gubitaka koje krivotvorine uzrokuju na tržištima diljem svijeta, a istovremeno svjestan važnosti zaštite intelektualnog vlasništva za svako društvo, četvrti vodeći proizvođač mobitela i potrošačke elektronike Xiaomi doskočio je krivotvorenim uređajima kroz platformu Verify.me.

Digitalni ovisnost Britanci svakih 12 minuta provjeravaju mobitel: 'Život ljudi se preobrazio'

U samo nekoliko klikova na stranici http://ww.mi.com/verify vlasnici Xiaomi pametnih telefona imaju mogućnost provjeriti podrijetlo svojih mobilnih uređaja, a kako bi, u konačnici, bili sigurni u njihovu ispravnost. Osim kroz platformu Verify.me, zaštita intelektualnog
vlasništva ostvaruje se i kroz kupnju Xiaomi mobilnih uređaja kod ovlaštenih retailera – Pevec, Vip, Tele 2, Links, Logista, Smart Techno, Spar, Fibis, pri čemu korisnici Xiaomijevih pametnih telefona ostvaruju pravo na jamstvo, servis kao i na softver prilagođen hrvatskom tržištu.

ROBUSNA IZRADA Nasljednik hvaljenog CAT-a S60 stigao i u Hrvatsku

“Ponosni smo što kao ovlašteni distributer Xiaomi pametnih telefona i uređaja potrošačke elektronike možemo jamčiti svim našim korisnicima sigurnost u ispravnost i podrijetlo Xiaomi mobilnih uređaja kroz platformu Verify.me kao i kroz naše ovlaštene retailere čime potvrđujemo da nam je zaštita intelektualnog vlasništva te zaštita i sigurnost naših korisnika od krivotvorenih uređaja na prvom
mjestu“, istaknuo je Viktor Bijelić, predsjednik Uprave Bijelić Co, ovlaštenog distributera za zemlje regije.

RIZIČNI POSLOVI
Najopasnija zanimanja: „Bauštelci“, vatrogasci i medicinsko osoblje među najrizičnijima su u Hrvatskoj
pogledajte na vecernji.hr

Još nije ostavljen niti jedan komentar! Pokrenite raspravu!

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".