Foto: Reuters/PIXSELL Hrvatske kompanije kasne za u primjeni umjetne inteligencije

Hrvatske kompanije kasne za u primjeni umjetne inteligencije

29. 06. 2018. u 13:30 1
Postoji opći optimizam glede korištenja umjetne inteligencije na radnome mjestu, ali i zabrinutost zbog privatnosti i sigurnosti

Postoji opći optimizam glede korištenja umjetne inteligencije (UI) na radnome mjestu, ali i velike razlike u stavovima u različitim zemljama te zabrinutost zbog utjecaja umjetne inteligencije na privatnost, sigurnost radnog mjesta i ekonomsku jednakost, pokazala je anketa koju su proveli BCG GAMMA, tvrtka The Boston Consulting Group za analitiku podataka, i Ipsos.

tehnologija današnjice Koliko je softver za prepoznavanje lica pouzdan i možemo li ga izbjeći

Usvajanje umjetne inteligencije znatno varira među različitim zemljama. U Kini čak 31 posto ispitanika kaže da radi u organizacijama koje već koriste umjetnu inteligenciju, a zatim slijedi Sjeverna Amerika, odnosno Kanada i SAD s 26, odnosno 24 posto, a zatim Europa: 20 posto u Velikoj Britaniji, 18 posto u Španjolskoj, 16 posto u Francuskoj i 15 posto u Njemačkoj.

Na radnim mjestima gdje se koriste alati pogonjeni umjetnom inteligencijom, više od dvije trećine ispitanih zaposlenika je reklo da su ti alati već imali pozitivan učinak na njihovu efikasnost. Primjećuju i da UI pozitivno utječe na privlačnost posla (70%), osjećaj dobrobiti na poslu (69%) i na kvalitetu stručnog usavršavanja (67%).

Najnaprednije zemlje poput Kine, Kanade i SAD-a, ali i Španjolska, gledaju pozitivno na buduće utjecaje UI. Druge su europske zemlje opreznije, ali generalno UI smatraju pozitivnim.

Timo Stelzer: 'Umjetna inteligencija u automobilima mora postati puno pametnija'

Ipak, mnogi smatraju kako je potrebno da se kompanije uhvate ukoštac s nekim ozbiljnim prijetnjama. Strahovi i zabrinutost ne nestaju kad se ljudi bolje upoznaju s tehnologijama temeljenim na UI.

Štoviše, više od 75 posto njih zabrinuto je da će UI rezultirati s više nadzora i kontrole na radnome mjestu (8% zaposlenih u kompanijama koje već koriste UI smatra da je tako). Posebno je visok postotak ispitanika tog stava u Kini, čak 84 posto. Više od dvije trećine ispitanih zaposlenika boji se da će primjena UI s vremenom dovesi do gubitka radnih mjesta zbog smanjene količine posla (postotak među zaposlenicima koji već koriste UI iznosi 76%). Mnoge je strah (ukupno 65 posto, 71 posto među onima koji već koriste UI) da će umjetna inteligencija dehumanizirati rad.

Manje od trećine zaposlenih misli da će razvoj i primjena UI revolucionarno promijeniti njihovo radno mjesto, a 42 posto ispitanika smatra da će imati utjecaja na samo neke kompanije i neke poslovne sektore, a ne na ekonomiju u cjelini.

Googleov pomoćnik Kad robot preuzme vašu ulogu: javlja se na pozive, dogovara, naručuje...

Filip Glavan iz Boston Consulting Group iz Zagreba kaže da umjetna inteligencija nije samo prolazni trend, nego da će se kompanije koje je ne integriraju u poslovanje i ne budu koristile njezine prednosti naći pod velikim pritiskom.

– Nažalost, kako europske kompanije kaskaju za Kinom i SAD-om, tako i hrvatske kompanije kasne za europskim liderima u primjeni UI. Od domaćih kompanija, s primjenom UI počele su one u telekomunikacijskom i bankarskom sektoru. Umjetnu bi inteligenciju trebalo promatrati kao veliku priliku jer može služiti kao poluga povećanju konkurentnosti kompanija – kaže Glavan.

Roboti umjesto radnika Mark Carney: Roboti bi nas mogli vratiti u marksizam

ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti
pogledajte na vecernji.hr
  • 23:53 29. lipnja 2018.

    Kako ce biti umjetne Intelligencije kad nema ove prirodne... 😂 Kad pogledate svu politicku garnituru...

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".