klimatske promjene

Globalno zatopljenje boja Alpe u zeleno

Foto: EXPA/Stefanie Oberhauser
Globalno zatopljenje boja Alpe u zeleno
Autori Vecernji.hr, Hina
03.06.2022.
u 12:26
Smanjivanje površine prekrivene snijegom i ledom znači da Zemlja gubi sposobnost reflekcije sunčevih zraka, što će uzrokovati još brže zatopljenje.
Pogledaj originalni članak

Ubrzano zagrijavanje Zemlje uzrokovano ljudskim aktivnostima već ima ozbiljne posljedice za mnoga područja, a među njima su i Alpe. Vegetacija se, potaknuta rastućim temperaturama, ubrzano penje ovim planinskim masivom pa tako biljke sada pokrivaju 77 posto više Alpa nego što su prekrivale 1984., pokazuje istraživanje satelitskih snimaka objavljeno u časopisu Science.

Istraživački tim, predvođen profesoricom Sabine Rumpf sa Sveučilišta Basel dokazao je da se vegetacija nad drvoredom povećala u gotovo 80 posto Alpa u posljednja četiri desetljeća zbog klimatskih promjena. Snježni pokrivač također se smanjuje. "Pokazalo se da su razmjeri promjene u Alpama bili ogromni", rekla je Rumpf.

Iako bi na prvu mogli pomisliti da je širenje zelenila pozitivna stvar, ove promjene imaju daleko više negativnih posljedica. Ledeni pokrovi na Zemljinim polovima i planinskim lancima imaju važnu ulogu- reflektiraju sunčeve zrake i usporavaju utjecaje globalnog zatopljenja, tzv. albedo efekt. Smanjivanje površine prekrivene snijegom i ledom znači da Zemlja gubi sposobnost reflekcije sunčevih zraka, što će uzrokovati još brže zatopljenje.

Osim toga, promjena klime i širenje vegetacije negativno će utjecati na endemske vrste koje su se prilagodile životu u nepristupačnim uvjetima visokih planina, a zagrijavanje uzrokuje i otapanje permafrosta. Ukoliko se otopi kritična masa permafrosta, na Alpama će biti učestaliji odroni i klizišta. Popularno odredište za skijanje moglo bi postati destinacija primjerena samo za ovisnike o adrenalinu. 

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.