PROJEKT ATHENA

Europska svemirska agencija gradi najveći teleskop za X-zrake svih vremena

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Europska svemirska agencija gradi najveći teleskop za X-zrake svih vremena
27.06.2014.
u 14:25
Athena će imati stotinu puta bolju sposobnost promatranja i osjetljivost od današnjih najboljih teleskopa za X-zrake
Pogledaj originalni članak

Europska svemirska agencija (ESA) pokrenula je proces koji bi trebao dovesti do izgradnje najvećeg svemirskog teleskopa za X-zrake ikad izrađenog, prenosi BBC. Athena, kako će se zvati, trebala bi biti lansirana 2028. godine, a bit će duga oko 12 metara i imat će masu od 5 tona. Procjenjuje se da će projekt stajati više od milijardu eura.

ESA-in odbor za znanstvene programe odabrao je ovaj projekt na sastanku u Toulouseu. Odbor će se još jednom sastati, najvjerojatnije 2019. godine, kako bi dao konačno odobrenje.

- Ovo je strahovito uzbudljiv trenutak za naš tim. Ne događa se svaki dan da se milijardu eura teška odluka donese u vašu korist - rekao je predsjednik koordinacijske skupine Athena prof. Pual Nandra za BBC.

- Samo ga moramo izgraditi i dovesti gore, i sve dok budemo dobro radili svoj posao ništa to neće spriječiti - dodao je.

Athenu se smatra promatračnicom iduće generacije. Imat će stotinu puta bolju sposobnost promatranja i osjetljivost od današnjih najboljih teleskopa za X-zrake, američke Chandre i ESA-ina XMM-Newtona. Athena će imati dva glavna cilja - utvrditi kako je plin ugrađen u galaksije i galaktičke skupove te istraživanje podrijetla i evolucije ogromnih crnih rupa koje se nalaze u središtima galaksija.

>> Tajanstvena X-zraka zbunjuje astronome - jesu li pronašli tamnu tvar?

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MI
miso
15:04 29.06.2014.

Zanimljivo, X-zrake su tisuće puta snažnije od vidljive svjetlosti (toliko puta većih energija) pa ih se može bolje 'uhvatiti' a i vidjet će se ono što je ljudskom oku inače nevidljivo.