Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL Europljani mijenjaju navike mobiteliranja

Europljani mijenjaju navike mobiteliranja

29. 06. 2018. u 13:35 1
‘Roaming like at home’ ili roaming po cijenama kao kod kuće donio promjenu navika Europljana kada se radi o korištenju mobitela

Nakon što je donesena uredba o roamingu koji je za cijelo područje EU izjednačio cijene s onima koje korisnici imaju kod kuće i time omogućio pozivanje, surfanje i slanje SMS-ova po istim cijenama kao i da nikamo niste putovali, zabilježena je veća upotreba mobitela u inozemstvu odnosno u državama članicama EU. Prema izvješću HAKOM-a, znatno se povećalo korištenja mobilnih usluga hrvatskih korisnika u inozemstvu u prvom ovogodišnjem tromjesečju.

Roaming Hrvati se na zimovanju u EU koristili internetom 20 puta više nego lani

Naime, radi se o kvartalu kada hrvatski građani tradicionalno masovno odlaze na zimovanja u inozemstvo, što je i donijelo značajan rast korištenja mobilnih usluga u roamingu. Tako je korištenje interneta u roamingu u EU poraslo više od dvadeset puta, a trajanje razgovora bilo je gotovo 5 puta dulje u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Najmanji rast ostvarila je usluga SMS-a s 32% više poslanih poruka. Podsjetimo se, uredba „u roamingu kao kod kuće“ stupila je na snagu 15. lipnja prošle godine i nije se primjenjivala tijekom prvog tromjesečja, pa je rast prometa izravan učinak njezina stupanja na snagu.

Prema novom istraživanju Eurobarometra o roamingu, pak, 82 posto građana koji su prošle godine putovali u neku drugu zemlju EU-a izjavili su da su imali koristi od novih pravila. Nadalje, 62 posto Europljana zna za ukidanje naknada za roaming, a 69 posto njih smatra da će od toga imati koristi oni ili netko koga poznaju. Koristi od novih pravila osobito su jasne mladima: 80 posto građana u dobi od 15 do 24 godine vidi njihove prednosti. Potpredsjednik za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip i povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Marija Gabriel objavili su zajedničku izjavu: „Ovaj primjer pokazuje kako EU konkretno poboljšava život europskih građana. Načelo ‘u roamingu kao kod kuće’ funkcionira i polako postaje navika: potrošačima se sviđa, korištenje roaminga raste, a potražnja za mobilnim uslugama prilikom putovanja u EU vrlo je velika.

borzan Dobre vijesti iz Bruxellesa – znatno padaju cijene međunarodnih poziva

Od toga koristi imaju i potrošači i operateri.“ U istraživanju se zaključuje i da su mnogi putnici počeli mijenjati svoje mobilne navike. Tako ispitanici kažu da je manje vjerojatno da će ograničiti upotrebu mobilnih usluga na putovanju (npr. isključivanjem mobilnog telefona ili korištenja podatkovnog prometa u roamingu). Udio putnika koji su mobilne podatke koristili jednako često u roamingu kao i kod kuće povećao se na 34 posto (2017. iznosio je 26 posto).

Prva godina bez naknada za roaming pokazuje da se mobilni operatori uglavnom dobro pridržavaju novih pravila. Nacionalna regulatorna tijela jamče njihovu provedbu u državama članicama.

Komisija nastavlja suradnju s nacionalnim regulatornim tijelima kako bi pratila trendove na mobilnim tržištima diljem Europe i zajamčila poštovanje pravila.

Roaming Jeftinije mobiteliranje 
u regiji velika nepoznanica

zbog oštećenja U sporu s telekomima korisnici su čak 669 puta bili u pravu

Edukativni projekt
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu
pogledajte na vecernji.hr
  • 07:57 30. rujna 2018.

    Što se mene tiče za rouming me nije briga jer ne putujem u druge države.Držim se svoje kuče.

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".