OSVAJANJE CRVENOG PLANETA

Četiri igrača u utrci za svemir: Jedna od glavnih znanstvenica hrvatskog porijekla

Foto: ABACA/ABACA/PIXSELL
Perseverance Rover Approaches Mars
Foto: ABACA/ABACA/PIXSELL
Perseverance Rover Approaches Mars
11.02.2021.
u 22:31
U osvajanju Crvenog planeta, sada se uz SAD, Kinu i privatnu inicijativu Elona Muska, pojavio moćni četvrti igrač, koji u svemir ulaže petrodolare
Pogledaj originalni članak

U cijeloj halabuci koju je podigao Elon Musk koji priča kako je SpaceX osnovao kako bi čovječanstvo učinio multiplanetarnom vrstom, odnosno odveo je na Mars, na kraju će ga prestići svi. Jer, odjednom se pojavila nova svemirska sila koja je u utrci istraživanja Marsa pretekla ne samo Muska nego i SAD, pa i Kinu. To su Ujedinjeni Arapski Emirati.

Nada pretekla SAD i Kinu

U idućih desetak dana do Marsa bi trebale stići dvije misije: američka i kineska, a sve ih je pretekla ona koja je u orbitu Crvenog planeta stigla u noći s utorka na srijedu – misija Hope (Nada) Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ova je arapska država poznata kao prilično dalekovidna jer shvaća kako luksuzan život temeljen na trgovini naftom neće trajati dovijeka pa su ogroman novac koji su zaradili u desetljećima trgovine crnim zlatom ulagali (jako puno) u turizam, ali i u istraživanja svemira, što do prije nekoliko godina nije bilo toliko poznato.

Središte je ove emiratske ambicije u Dubaiju gdje se nalazi Svemirski centar “Mohammed Bin Rashid” odakle se upravljalo putanjom sonde Nada koja je ušla u orbitu Marsa. Ondje će ta sonda istraživati atmosferu i klimu. Tako i nije još baš sve gotovo jer skupa misija očito nema previše smisla ako se u orbiti Crvenog planeta ne obave nekakva znanstvena istraživanja. Kada se i to kompletira, UAE ulazi u doista ekskluzivni klub nacija koje su s uspjehom organizirale misije na Mars. U tom su klubu, očekivano, SAD, Europa i nekadašnji SSSR, ali i Indija. Kina još ne, ona je to postala upravo jučer kada je njezina letjelica Tianwen-1 ušla u orbitu Marsa, ali koja je temeljena na većim ambicijama. Na njoj su, osim orbitera, i lander te rover, znači Kinezi u svojoj prvoj misiji prema Marsu žele odmah istraživati i njegovu površinu.

Tako će se i njihova misija smatrati krajnje uspješnom ako se obavi i taj dio. Sljedećeg tjedna na Mars stiže i američka misija Perseverance, a zadatak istoimenog rovera jest spustiti se na Mars i temeljito ga istražiti. Zanimljivo je da je glavna znanstvenica ove misije Sarah M. Milkovich hrvatskog porijekla, a Perseverance se spušta u krater Jezero koji je dobio ime po jednom malom mjestu u Bosni i Hercegovini. Doista je iznimna vijest da su Emirati u svojoj prvoj velikoj i važnoj misiji na Mars bili iznimno uspješni jer je sve teklo gotovo besprijekorno. Ulazak u orbitu Marsa uslijedio je nakon aktivacije usporivača koji su letjelici brzinu smanjili sa 121.000 km/h na 18.000 km/h kako bi ga mogla prigrliti gravitacija planeta.

Sada Nadi predstoji eliptično kretanje oko Marsa na visini od 20.000 do 43.000 km iznad njegove površine. Ne radi se o nekom posebnom oprezu kod Arapa jer se orbitiranja oko Marsa vrše i na daleko nižim visinama kada je riječ o američkim sondama, već je cilj da Nada snimi planet i njegovu atmosferu iz svih kutova i u što više točaka u vremenu. Ovako će arapska sonda uhvatiti šire kadrove planeta i istraživati više nivoe atmosfere. Ta istraživanja će Nada obaviti infracrvenim i ultraljubičastim spektrometrima te kamerom kojoj će prvi zadatak biti uhvatiti na koji točno način se formiraju i razvijaju pješčane oluje te kako atmosfera Marsa reagira na promjenu uvjeta u svemiru u što, primjerice, spadaju solarne oluje.

Misija kao poticaj za mlade

Znanstvenicima će sigurno biti zanimljivi i podaci o tome kako se vodik i kisik izdižu iz nižih slojeva atmosfere te odlaze u svemir što je proces koji bi trebao biti isti kao onaj u kojem je s Marsa iščezla voda te ga učinila nenastanjivim za ljude. U Emiratima ističu i kako njihova misija ima i edukativnu funkciju u poticanju mladih Arapa da se više posvete znanosti čime bi misija i mogla rezultirati s obzirom na gledanost. Amal, odnosno Nada misija je vrijednosti 200 milijuna dolara, a trajat će dvije godine. Orbiter je izgrađen na Sveučilištu Colorado Boulder u suradnji s centrom u Dubaiju. Lansirana je iz Japana 20. srpnja prošle godine, trebalo je, dakle, sedam mjeseci da stigne do 494 milijuna kilometara udaljenog Marsa. Za prilaska Marsu crvenom svjetlošću osvijetljene su sve važnije zgrade i lokacije u Emiratima.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Behemot
Behemot
00:22 12.02.2021.

Ideš za Dubai !?