Foto: Chris Fisher Drevni grad Angamuco u Meksiku
Foto: Chris Fisher Drevni grad Angamuco u Meksiku
Foto: Chris Fisher Drevni grad Angamuco u Meksiku

Ovaj drevni izgubljeni meksički grad mijenja povijesne knjige

16. 02. 2018. u 10:08 5
''Ako sve zbrojimo, riječ je o 40 tisuća zgrada, koliko ih je otprilike i na Manhattanu'', rekao je Chris Fisher, arheolog sa sveučilišta u Coloradu

Ranije ovog mjeseca arheolozi su s pomoću najnovije laserske tehnologije lidar u Gvatemali otkrili ostatke 60 tisuća građevina Maja ispod džungle. Sada su upotrijebili istu tu tehnologiju kako bi otkrili koliki je zapravo drevni grad Angamuco na zapadu Meksika, koji se nalazi na pola sata vožnje od Morelia. 

ministar sretan Nevjerojatno otkriće: Drevna mumija davni je predak ministra vanjskih poslova!

''Nevjerojatno je da je ovako veliki grad cijelo vrijeme bio u srcu Meksika, a da nitko nije znao'', rekao je Chris Fisher, arheolog sa sveučilišta u Coloradu koji je ovog tjedna predstavio najnovije spoznaje o tom drevnom gradu. 

Iako su manje poznati od Azteka, Purepecha je bila velika civilizacija u centralnom Meksiku na početku 16. stoljeća, prije nego što su stigli Europljani i izazvali pustoš ratovima i bolestima, piše Guardian. Među gradovima te drevne civilizacije bio je i glavni grad Tzintzuntzan, koji leži na kraju jezera Patzcuari u zapadnom Meksiku, području u kojem još uvijek žive potomci te civilizacije. 

Uz pomoć lidar tehnologije, istraživači su otkrili da je nedavno otkriveni grad Angamuco dvostruko veći od Tzintzuntzana, iako je vjerojatno bio manje nastanjen. Prostire se na 26 kvadratnih kilometara, a prije mnogo godina prekrila ga je lava. ''Ovo je golemo područje koje predstavlja mnoge ljude i arhitektonske temelje. Ako sve zbrojimo, riječ je o 40 tisuća zgrada, koliko ih je otprilike i na Manhattanu'', rekao je Fisher. 

Foto: Chris Fisher Foto: Chris Fisher Foto: Chris Fisher

Osim toga, ekipa istraživača otkrila je i da je grad Angamuco neobično raspoređen. Spomenici poput piramida i otvoreni trgovi uglavnom su koncentrirani u osam zona oko rubova grada. Prema Fisheru, taj je grad bio najveći na zapadnom Meksiku u tom razdoblju, a nastanjivalo ga je više od 100 tisuća ljudi u periodu od 1000. do 1350. godine. 

Angamuco je otkriven 2007. godine, a arheolozi su ga proučavali na tradicionalan način te su na svakom kvadratnom kilometru otkrili po 1.500 arhitektonskih značajki. Ubrzo su shvatili da će im za pretraživanje i mapiranje tog terena trebati cijelo desetljeće.

'Sada svaka knjiga mora biti ponovno napisana, a za dvije godine opet'

No, 2011. tu je uskočila lidar tehnologija koja je otkrila zadivljujuće mnoštvo pronalazaka i to u visokoj rezoluciji, od piramida i hramova do sistema cesta, područja vrtova za uzgoj hrane... Do sada je više od 7 tisuća arhitektonskih značajki otkrivenih pomoću nove tehnologije verificirano i na terenu, uz iskopavanja na sedam lokacija kako bi se dobilo još više informacija o području. 

Najraniji pronalasci o gradu, poput keramičkih predmeta, datiraju iz 900-te godine kada je, kako se pretpostavlja, grad prošao dva vala razvoja i jedan val pada prije dolaska Španjolaca. 

Fisher dodaje da će lidar vjerojatno dovesti do daljnjih otkrića. 'Gdje god usmjerite lidar on pronađe nešto novo i to je zato što trenutno malo znamo o arheološkim otkrićima u Amerikama. Sada svaka knjiga mora biti ponovno napisana, a za dvije godine opet', rekao je Fisher. 

Pogledajte i galeriju: Na dnu najvećeg jezera u svijetu otkrili tajnu skrivanu 3000 godina

Foto: Screenshot Foto: Screenshot Foto: Screenshot Foto: Thinkstock Foto: Screenshot Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

HAMBURG Kopali temelje za svlačionice pa se šokirali otkrićem

bizaran misterij Šetao psa uz rijeku pa naišao na šokantno otkriće

u šumarku Đakovština: Jazavci i lisice iskopali šokantno otkriće

PREVENTIVA
Liječnik savjetuje: U ovim situacijama je potrebno tražiti drugo mišljenje stručnjaka
pogledajte na vecernji.hr
  • 11:24 16. veljače 2018.

    Rekli bi ovdašnji komunisti - nećemo dozvoliti revizionistima da mijenjaju povijest

  • 10:39 16. veljače 2018.

    Drevni srpcki grad?

  • 10:28 16. veljače 2018.

    Lidar pronađe ostatke iz davne povijesti, a ne može pronaći nikakav trag koji bi potvrdio optužbe na račun ustaša (ili njemaca u npr. Treblinci). Čudan je taj lidar.

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".