Švicarci i dalje dopuštaju uvoz radne snage i iz najmlađih članica EU

09.02.2009.
u 09:41
Pogledaj originalni članak

Više od šezdeset posto švicarskih državljana na netom održanom referendumu izjasnilo se za nastavak politike dopuštanja "uvoza" radne snage iz zemalja Europske unije, a odobrenje za radnu migraciju odnosi se i na najmlađe članice - Rumunjsku i Bugarsku.

Političari desnice upozorili su kako ova mjera kadrovski otvorenih švicarskih granica može dovesti do pada cijene rada u državi, smatrajući tu pojavu posebno rizičnom u vrijeme recesije.

Švicarska, koja i nadalje nastoji održati svoju neutralnost i nije članica Europske unije, ipak ima vrlo bliske političke i gospodarske veze sa 27 članica.

Eventualno odbijanje slobode kretanja radne snage iz Europske unije prema Švicarskoj značilo bi i pogoršanje tih odnosa. S druge strane, otkako je Švicarska uvela mogućnost slobodnog protoka radne snage, u tu se državu u potrazi za boljim radnim uvjetima doselilo više od milijun stanovnika Europske unije.

(S.M.)

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr