VEČERNJA ŠKOLA Tko su i kakvi su popularni komičari kada im za vrat ne puše profesor Pervan

Što rade kad markiraju

Foto: import
Što rade kad markiraju
14.05.2005.
u 13:04
Pogledaj originalni članak

Učenici novih generacija u školama sve su lošiji, sve manje uče, nezainteresirani su za nastavu, komentari su koje će stariji vrlo rado “potegnuti”. No, koliko god loši bili, pravi su štreberi za dečke profesora Željka Pervana u “Večernjoj školi”. Za njegove učenike ne postoji pitanje na koje - znaju odgovor. Popularna serija autora Željka Pervana nedavno se preselila s niskobudžetnog (ili nebudžetnog) OTV-a na HTV, a Antimonu, Denisu, Aljoši i Profesoru priključio se novi lik, Prigorac Blaž. Učenike smo uspjeli uhvatiti nasamo, kako bi bez pritiska profesora mogli u miru popričati o školi i svom izvanškolskom životu.

Zbunjeni Glavničani
Umjesto Đure Utješanovića, novi je učenik u školi Prigorac Blaž, kojega glumi Damir Folnegović. Blaž je iz Glavnice, prigorskog sela u kojem se govori specifičnim narječjem. Toliko neobičnim da Ahmed Al Rahim, odnosno Ante, priznaje da ga ništa ne razumije. - Govorim hrvatski perfektno. Razumijem dalmatinski, čak i zagorski, ali taj prigorski ništa - veli Ante.

Damir se ustvari, smatra Zagrepčaninom, iz okolice je Čučerja. No govor mu je toliko uvjerljiv da je zbunio i Glavničane. Veli kako su mještani Glavnice Donje mislili da je iz Glavnice Gornje i obrnuto, dok nisu shvatili da uopće nije iz njihova sela. Pervana poznaje još iz srednjoškolskih dana pa se lako uklopio u stil humora koji njeguju. Smatra da su ga dečki odlično prihvatili u ekipu.

- Ja tak’ mislim, a ako me nisu prihvatili, onda bum ih tužil - prijeti Damir, koji je vlasnik praonice automobila u Dubravi.

Ante uči č i ć
Odlični dalmatinski Zlatana Zuhrića Zuhre, odnosno Aljoše, također je zbunio stanovnike mjesta u kojem je navodno rođen – Muća. - Načelnik općine poslao mi je pismo u kojem mi zahvaljuje na turističkoj promidžbi Muća. Napisao je i da zna gdje mi je rodna kuća i da pazi na nju - veli Zuhra, koji nema mnogo veze s Dalmacijom, nego je dečko s Črnomerca.

Nakon završetka V. gimnazije, krenuo je na Elektrotehnički fakultet, s kojega ga je praksa uputila na današnji Radio 101. Tamo je radio kao ton-majstor. Prisjeća se da Radio 101 još nije niti postojao nego su djelovale dvije ilegalne postaje, Radio Šlic i Radio Z.

Nakon uloge Albanca u “Zločestoj djeci”, u “Večernjoj školi” postao je Dalmatinac. Objašnjava kako je Muć, selo u Dalmatinskoj zagori, izabrao jer je mnogo jednostavnije govoriti kao “vlaj” nego kao “fetivi” Splićanin. Za oponašanje govora drugih krajeva treba imati talenta, to je nešto s čim su se dečki iz “Večernje škole” rodili, smatra Zuhra. Izgovor može zahvaliti i ekipi iz Vinišća i sa Šolte, gdje provodi ljeto.

Govor raznim narječjima teško će, pak, svladati Ahmed, kojem se kolege i dalje često nasmiju zbog pogrešnog izgovora. Ahmed je iz Sudana, a u najnovijim epizodama glumi Antu Čulu, kojem je otac iz Gabona, a majka Hercegovka. Ante je gotovo potpuno svladao hrvatski jezik, no još ga muči nekoliko slova, poput “p”, koje izgovara kao “b”.

- U arapskom ima samo jedno “b”, a nema niti slova s kvačicama - objašnjava razlike. Nije mu bilo teško naučiti hrvatski iako nije lagan. No, kaže da bi nama trebalo barem 50 godina da naučimo sudanski arapski kako bi nas netko uopće razumio. Nažalost, kolege iz školskih klupa toliko različito govore da više ni sam ne zna tko pravilno govori, pa mu se i hrvatski pokvario.

Hrvatska gramatika malo mu je kompliciranija, što nije ni čudno kad je ne znaju niti Hrvati, kaže. Ahmed svakih šest mjeseci odlazi u Sudan, a kada mu je stric stigao u Hrvatsku, nitko mu nije povjerovao da je Antimon iz Sudana nego su ga i dalje uvjeravali da je iz Gabona. Ahmed je posebno pohvalio Hrvatice.

Prijatelji iz djetinjstva
- Bio sam svugdje u svijetu, ali žena kao Hrvatica nema nigdje. Stoga i ja imam ženu Hrvaticu, ja sam iz Sudana, a žena mi je iz Bjelovara - priča Ahmed. Najstariji je Pervanov prijatelj Mladen Horvat ili Denis. Odrasli su zajedno, pa otud potječe i isto gledanje na duhovitu stranu života. Mladen je završio Tehničku školu “Ruđer Bošković” i elektrotehničar je za RTV tehniku, što je vrlo blisko njegovom današnjem poslu na televiziji. U struci, nažalost, nije radio, no to više govori o našem školstvu nego o njemu samom, dodaje.

Prelazak na HTV logičan je, jer je karijeru ionako započeo na tadašnjoj Z3 televiziji, pa je državna televizija možda i njegova prva ljubav. Mladen veli kako ekipi mnogi spočitavaju da u školi nemaju ženu. No, jedini je razlog što još uvijek nisu našli dovoljno dobru ženu, što ne znači da neće, dodaje Mladen.

Likovi “Večernje škole” vrlo su trodimenzionalni, svaki za sebe zna gdje je rođen, otkud je, što voli... U trenutku kada se upale reflektori, dečki postaju likovi i svaki zna svoju ulogu, pa su eventualne svađe samo dio glume.

Prelaskom na HTV učenici više ne moraju razmišljati o tehničkim problemima u emisiji koji su se javljala na OTV-u, poput mikrofona na žicu koji otežava kretanje ili pucanja reflektora usred emisije. Stoga se potpuno mogu posvetiti onom što najbolje rade - humorističkoj prezentaciji likova u školi.

Pogledajte na vecernji.hr