Kolumna

Što je dijaspora prema EU

Foto: Pixsell
Što je dijaspora prema EU
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Vladimir Gredelj
27.05.2010.
u 12:00
Da članstvo u EU ne daje garanciju prosperiteta i boljeg života, najbolji je primjer Grčka
Pogledaj originalni članak

Jedne dnevne novine ovih su dana citirale visoko pozicioniranog HDZ-ova dužnosnika koji je, komentirajući kompromis Kosor – Milanović glede glasovanja dijaspore, navodno izjavio: Nismo zbog dva zastupnika mogli riskirati EU. Što su dva zastupnika manje u odnosu na EU? Ako smo nakon brzopoteznog prihvaćanja arbitražnog sporazuma sa Slovencima i trgovanja teritorijem ostali u dvojbi, sada nakon najnovijeg protuustavnog kompromisa glede biračkog prava dijaspore možemo sa sigurnošću konstatirati da ovu jadnu zemlju vode trgovci. I to loši trgovci!

Mnogo sam puta slušao zajedno sa svima vama koji ovo čitate kako se loše političke odluke opravdavaju kompromisima, koji su u politici, eto, nužnost, ali mi običan puk, kažu, nismo u stanju shvatiti “složenosti trenutka” ni “dalekovidnost” političkih vođa. Poštovana gospodo, koja imate čast voditi ovu zemlju u njenim ključnim povijesnim trenucima, ne zaboravite da ste je uvijek dužni voditi na dobrobit onih koji su vas izabrali, a izabrali su vas i ovi kojih se sad odričete i svodite ih na pitanje „dva zastupnika“.

U pitanju je dostojanstvo tih ljudi, njihova čast, njihov ponos! Sjećate li se vi koliko je dijaspora dala u stvaranju ove zemlje? Ja ću vam reći! Nemjerljivo više od nekih danas „velikih Hrvata“ i zagovornika ulaska u EU spremnih odreći se svega i svakoga ne bi li se uvalili u svoje europske fotelje i napunili džepove eurima, koji ih čekaju kao nagrada za „dobro obavljen“ posao – dovlačenja Hrvatske u EU. Narod nije glup da ne zna da je, baš kao i u životu, i u politici nužno ponekad činiti kompromise. Ali baš kad se čine kompromisi, treba znati kada, s kim, zašto i po koju cijenu. Narod to savršeno dobro zna!

Međutim, bez želje da nekog povrijedim, uzimajući u obzir samo ova posljednja dva „kompromisa“, oko arbitržnog sporazuma i ovaj najnoviji s biračkim pravom dijaspore, stječe se dojam da naše političko vodstvo ima problema u prosudbama s pozicija spomenutih kriterija, pokušavajući baš sve svoje pogreške pravdati nužnošću ulaska u Europu. Čak su uspjeli podmetnuti navodnu podijeljenost Hrvata oko toga jesu li “za” ili “protiv” EU. Duboko sam uvjeren da je golema većina hrvatskog naroda opredijeljena proeuropski i sklona ulasku u EU. Hrvatski je narod, međutim, podijeljen oko nečega drugog. Oko pitanja kada i da li po svaku cijenu? Tajming ulaska Hrvatske u EU svakako je od strateškog političkog interesa i, po mom skromnom mišljenju, mora se dogoditi ne sutra, za šest mjeseci ili godinu dana, već onda kada vrhunski stručnjaci iz svih relevantnih područja ocijene da će odabrani trenutak ulaska dati optimalne rezultate za Hrvatsku s motrišta gospodarskih, političkih i inih interesa. Sve drugo spada u područje političke taštine HDZ-a i SDP-a jer baš bi jedni i drugi željeli biti ti koji su uveli Hrvatsku u EU, pa što košta, da košta. Treba ući kada budemo spremni. Jesmo li? Umjesto odgovora, podsjetit ću da smo ne tako rijetko svjedoci dobronamjernih kritika iz samog EU da ne znamo uzeti ni ono što nam se kroz pretpristupne fondove nudi. Zašto onda vjerovati da bi ti isti ljudi, da uđemo sutra, znali konzumirati članstvo u EU na dobrobit svih hrvatskih građana, a ne samo za sebe. Ulazak sam po sebi nije jackpot. Da članstvo u EU ne daje nikakvu garanciju prosperiteta i boljeg života za hrvatske građane, najbolji je primjer Grčka. Zato neka ulazak u EU i dalje bude strateški cilj Hrvatske, ali ne po svaku cijenu, niti alibi za loše političke odluke.

Naši vođe moraju znati da oni koji pokušavaju graditi budućnost države odričući se onih koji su sudjelovali u njenoj izgradnji prijeti da uskoro postanu prošlost. Nisam siguran da nas je ovaj nemoralni kompromis približio Europi. Problem je svakako valjalo riješiti, ali ne prihvatiti ucjenu SDP-a i brzopleto se odreći dijaspore, već hrabro ući u ustavne promjene, bez popuštanja Milanoviću, i tako mu dati šansu da pokaže „ima li muda“ biti kočničar ulasku u Europu zbog sebičnih usko stranačkih interesa jer rješavanje ovog pitanja nije u izravnoj svezi s ulaskom u Europu. Ali zato je pravi trenutak da SDP ucijeni HDZ. Svaka čast, gospodo, zbilja europski!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 26

TO
Toni12345
17:52 27.05.2010.

@Sam Sij Koce Rin Ma ti ljudi nisu nikad ni imali nesto poput obraza! Politicari, koliko kosta vase domoljublje?

SS
Sam Sin Koče Rin
18:13 27.05.2010.

Evo, nekoliko slikica o onome što je Hrvatska izvukla iz dijaspore: Milijune maraka devedesetih.. Tisuće dobrovoljaca, koji zajedno sa domicilnim ljudima izboriše samostalnost.... Stotine života istih...... Ministre, generale, bojovnike..... Doktore znanosti, književnike, nebrojene lječnike, visokoobrazovane.... Glumce, sportiste, biskupe, svećenike, trenere...... Ćiru Bobana šimića Šimunića Braću Kovač Jurčića Leku Ćorluku stanića Živkovića Čalu Rakitića Klasnića Pršu Ljubičića Čilića Alilovića Buntića Golužu Vukovića itd......itd......itd.... Šta je Hrvatskoj značila brončana medalja na SP Tenis.........Koliko slave i novaca Hrvatskoj donesoše Ljubičić i Čilić? Nogomet......Rukomet....Košarka.......Zbrojimo dijasporu...!!!!! Koliko visokoobrazovanih Hrvatska cijedi iz Hercegovine? Nije uložila niti kune za njihovu školu, knjige, prijevoz, dječiji nadoplatak itd... Koliki suficit od trgovine se vuče iz Hercegovine? Tko tu koga koristi pitam ja sve one koji provlače tezu da Hrvatska tobože isplaćuje nekakve grdne milijune Hrvatima u BiH? Ajmo--račun na sunce! Ono koliko Hrvatska dobija iz dijaspore ne može i neće \'\'isplatiti\'\' nikada-a možda ni tada. I sve to popljuvati i zaboraviti zbog dva glasa........!!!!?????? Isuse, Bože....!

SS
Sam Sin Koče Rin
17:47 27.05.2010.

Najgore što se čovjeku može desiti je gubitak vlastitoga obraza. A obraz izgubiše gospoda iz HDZ- i SDP- upravo na pitanju dijaspore. Toliku količinu kratkovidnosti nije upamtila svjetska politička scena u zadnjih sto godina. Što su u stanju sitne duše učiniti za šaku Judinih škuda više je nego žalosno. Što je sve ta ista dijaspora uradila na pitanju stvaranja i održanja samostalne Hrvatske, valjda i ptice na granama znaju. Sad im zabijati nož u leđa, na jedan ovako jadan i mizeran način je Bogu plakat.... A zaboraviše tko ih doveo na vlast-----tko ih isfinancirao u devedesetima.... Neka, dobit će oni po zasluzi..!