SIGURNI NA PUTU

Sretan put! Bon voyage! Gute Reise! Buon viaggio! Enjoy your trip!

Foto: import
Sretan put! Bon voyage! Gute Reise! Buon viaggio! Enjoy your trip!
27.06.2008.
u 13:55
Pogledaj originalni članak

Pripremate se za odmor ili za duže putovanje? Pokušat ćemo baciti osvrt na stvari bitne oko pripreme za put kako – ne biste nešto zaboravili, biste bili zdravi i odmorni, izbjegli neželjene situacije, uživali u destinaciji, upoznali nove kulture i običaje, kako bi i vaša djeca bila sigurna, a vi bezbrižno uživali u svakom novom kadru koji se otvara ispred vas.

Za kvalitetan odmor nije uvjet samo dobar aranžman, zapravo činjenica da ste rezervirali prijevoz, smještaj i uslugu je nužnost i jednostavno ne možete to izbjeći. Pogriješiti možete jedino ukoliko odaberete prijevoz koji ne volite ili ne podnosite, ako je vaša destinacije ipak negdje drugdje (dalje) nego što ste zamislili, ili ako ste rezervirali smještaj koji jednostavno ne odgovara vašim potrebama. Ovih nekoliko stvari još uvijek ne moraju biti presudan faktor za loš odmor jer dobro raspoloženje i zdravlje putnika trebalo bi biti na prvome mjestu.



Kako isplanirati dobar odmor (ili putovanje)?
Razmislite što želite od odmora (ili putovanja) i prema tome odaberite destinaciju. Plaža, noćni izlasci, šoping, sport i kulturni sadržaji ključne su riječi. Ovisno koju odaberete ili za koju kombinaciju se odlučite, neka vam one pomognu u odabiru destinacije. Želite li ipak određenu destinaciju, provjerite njezinu turističku ponudu kako biste bili sigurni da je to upravo ono što želite.
Knjižare, knjižnice, Internet, izvrstna su mjesta da pronađete sve informacije koje vas zanimaju. Osnovne informacije o zemlji u koju putujete, podaci o samoj destinaciji, kultura i običaji stanovništva, kakva su lokalna jela, kako privaćaju turiste, jezici kojim se služe, i slično, samo će vam pomoći da se lakše odlučite,ali i da u konačnici budete spremni na promjenu i otvoreni za nova iskustva.



Zdravi na putu
Izbjegnite manje (ili veće) zdravstvene probleme i konzultirajte se sa svojim lječnikom o putu koji planirate, a dobro bi bilo posjetiti i stomatologa. To se osobito odnosi na one koji putuju u daleke destinacije, druge klimatske zone, gdje je možda potrebno (obvezno i preventivno) cijepljenje prije puta i uzimanje profilaktičnih lijekova. Spomenut ćemo da je najčešće potrebno cijepljenje protiv žute groznice i uzimanje profilaktičkih lijekova protiv malarije.  Imate li inače zdravstvenih problema, uzimate li određene lijekove, savjet liječnika bi vam mogao spasiti život.

Bilo bi dobro da znate svoju krvnu grupu i uzmete dovoljno lijekova (ukoliko su vam propisani ponesite i potvrdu od liječnika), a ako ste u skupini rizičnih osoba (djeca, trudnice, starije osobe, invalidne osobe, bolujete od kroničnih bolesti) preporučljivo je sa sobom imati kratku povijest bolesti.



Putno zdravstveno osiguranje preporuča se svima. Nespretan korak, predugo ležanje na suncu ili nedovoljno oprano voće može vam jednostavno upropastiti dobro raspoloženje, ali i isprazniti lisnicu. Uvijek provjerite koje troškove pokriva vaše zdravstveno osiguranje i vrijedi li za destinaciju u koju putujete. Posljednja preporuka, potrebnu dokumentaciju i eventualne lijekove uvijek nosite sa sobom i neka budu u vašoj ručnoj prtljazi.

Bez čega ne preko granice
Za prelazak granice Republike Hrvatske bit će vam potrebna putovnica (samo u Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Italiju i Mađarsku moguće je ući s novom osobnom iskaznicom). Za daleke desticije obično je bitno da vam je putovnica važeća još barem šest mjeseci pa svakako vodite računa o ovome ili se raspitajte u vašoj turističkoj agenciji preko koje putujete. Za ulazak u neke zemlje građanima Republike Hrvatske biti će potrebna viza.



Viza je dokument koji vam omogućuje ulazak u određenu zemlju. Pojedine vize vrlo je jednostano ishoditi u veleposlanstvu zemlje u koju putujete, ipak ukoliko se veleposlanstvo te zemlje ne nalazi u Hrvatskoj imajte na umu da će vam za to biti potrebno malo više vremena.  Za pojedine države viza se dobiva pri ulasku u zemlju (Jordan, Egipat, Tanzanija, Sri Lanka) što će vam u neku ruku biti olakšavajuća okolnost. Viza se plaća! Za mediteranske odmorišne destinacije kao što su Grčka, Turska, Tunis, Cipar, Malta, Španjolska, viza vam neće biti potrebna.

Novac je druga bitna stvar bez koje ne valja ići na odmor. Gotovo sve europske valute moguće je kupiti u bakama i mjenjačnicama, s malo napomenom da ćete neke valute morati naručiti unaprijed. Putujete li izvan granica Europe, euro i dolar izaberite kao valutu koju ćete ponijeti sa sobom. Prije nego što promijenite novac (možda je ipak najsigurnije na aerodromu) razmislite koliko realno planirate potrošiti ponekad je manje bolje, ali ako vas put vodi u manje naseljene dijelove određene destinacije promijenite i nešto više.



Možda je najbolje odrediti planiranu dnevnu potrošnju koju ćete prilagoditi svome putovanu, a ovisit će o vašem aranžamu i što sve on uključuje te o cilju vašeg putovanja. Pokušajte napamet naučiti približni omjer pretvaranja strane valute u vama prihvatljivu, kako biste brzo mogli saznati stvarnu vrijednost predmeta koji kupujete. Sve u svemu, pobrinite se da putovnica i novac uvijek budu uz vas u torbici/novčaniku koji ćete nositi ispod odjeće, ili u torbi koju ćete čvrsto držati ispod ruke. Drugi način da si smanjite muke, ukoliko slučajno postanete žrtva džeparenja, je da spremite novac na nekoliko različitih mjesta. Putujete li na duže vrijeme, nije na odmet imati sa sobom barem jednu bankovnu/kreditnu karticu kojom možete kupovati u inozemstvu, a i dobar je način čuvanja novca.

Na destinaciji
Napokon! Stigli ste u željenu destinaciju. Trenutak koji ćete uvijek pamtiti, ali pred vama je tek neponovljiva avantura. Smjestili ste se u hotelu i odlučili ste raspakirati kofer. Hm, imate li osjećaj da ste ponijeli pola ormara, a i odjeća vam se zgužvala? Izbjegnite pretjerano pakiranje, ako već i nosite dosta odjeće pametno je zarolati odjeću. Ne samo da će vam stati više, već vam se i neće toliko zgužvati. Budite realni i procijenite što ćete zaista nositi, a što nosite pod izgovorom "možda mi zatreba".



Četkicu i pastu za zube ne smijete zaboraviti. Šampon, gel za tuširanje, regenerator za kosu,...možda da se radije odlučite za 2u1 ili ako već volite nositi sve to sa sobom, odlučite se za manja pakiranja koja će vam biti dovoljna za sedam dana odmora i ujedno neće zauzeti previše prostora u vašoj toaletnoj torbici. Pregršt kozmetike sigurno vam neće biti previše potrebno, radije odaberite 2-3 nijanse koje ćete moći uskladiti uz odjeću i uzmite samo osnovno! Uzmete li manje stvari, manja je vjerojatnost da ćete nešto ostaviti u hotelu po odlasku.

Prije nego napustite hotel radi obilaska destinacije, provjerite imate li sef u sobi ili on postoji na recepciji hotela. Ne nosite li sve vrijedne stvari sa sobom, odložite ih na sigurno mjesto – nikad se ne zna. Pri odlasku iz hotela uzmite vizitku na kojoj se nalazi ime, adresa i broj telefona hotela te neka vam na recepciji napišu naziv hotela i na njihovom jeziku (pismu). Zatrebate li taksi na povratku u hotel, ovaj mali papirić bit će vam od velike koristi.



Prilagodite se destinaciji. Ovisno o podneblju, obucite primjerenu odjeću i obuću. U toplijim krajevima lanena i pamućna odjeća pravi su spas, a za duge šetnje odaberite udobne cipele na kojima će vam noge biti više nego zahvalne. Nemojte da vam jedan "mali" žulj uništi odmor. Visoke pete nikako nisu preporučljive za duga putovanja, čak ni tanje cipelice, osobito ako planirate hodati po neravnom terenu.

Nemojte se dovesti u situaciju da uganete zglob svojom nesmotrenošću i nepripremljenošću. Plaža je nešto drugo, ali za istraživanje destinacije budite spremni na sve.
Kapa glavu čuva, a naočale oči. Visoke temperature i dugo izlaganje suncu mogu uzrokovati sunčanicu, opekline ne koži neće biti odviše efektini jednom kada vas koža počne peći i kada noću nećete moći spavati, a da ne govorimo o dugotrajnoj štetnosti za vašu kožu. Krema za sunčanje visokog faktora neka vam uvijek bude pri ruci. Pijte mnogo tekućine kako ne biste dehidrirali (flaširana voda!).



Koliko smo sigurni?
Pridržavate li se lokalnih običaja, zakona i ne zadirete li u privatnost lokalnog stanovništva, neće imati problema. Iz tog razloga vrlo je bitno da se informirate o destinacije koju posjećujete. Ukoliko fotografirate ljude, nije na odmet da pitate za njihovo odobrenje. Noću nastojte izbjegavati uske ili slabo osvjetljene ulice te uvijek nastojte držati se svoje grupe. Kad je moguće izbjegavajte veće gužve kako ne biste postali meta džeparoša.

Terorizam je danas globalni problem, a u mnogim je regijama opasnost od terorizma stalna i neposredna. Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova preporučuje da ukoliko putujete u individualnom aranžmanu u daleke države i sigurnosno rizična područja da njima ili nadležnom veleposlanstvu RH dostavite plan svoga puta. U svakom slučaju, izbjegavajte mjesta protestantskih okupljanja i izgreda kao i političkih skupova u zemljama nestabilne političke situacije. Ne tražite li probleme, nećete ih ni imati.



Putujete li preko turističke agencije imat ćete manje problema oko organizacije putovanja, samostalno organiziranje puta uzet će vam vremena, ali ste zato slobodniji u istraživanju destinacije, odabiru tipa smještaja koji želite (osobito ako želite nešto jeftinije) i dakako sami odlučujete koliko ćete vremena provesti u pojedinom mjestu,... Pripremite se i s osmijehom očekujte avanturu jer tako će vam i male nezgode postati anegdote koje ćete rado prepričavati. Sretan put!


Pripremite se!

- preporuka, knjige i internet dobar su izvor informacija
- saznajte ponešto o kulturi i običajima
- proučite zakone
- učite jezike
- proučite vizne režime (www.mvpei.hr)
- proučite savjete koje daje Svjetska zdravstvena organizacija (www.who.int)
- nabavite vodič za destinaciju


Ostanite zdravi

-konzultirajte se s liječnikom
-uzmite putno zdravstveno osiguranje
-cijepite se ukoliko je potrebno
-zaštite se od uboda insekata
-ponesite tablete protiv mučnine
-klonite se od sunca i zaštitite se kremom za sunčanje
-imajte sa sobom dezinfekcijski gel ili maramice
-izbjegavajte sirovu hranu koja se ne može oprati
-voće ako jedete, operite i ogulite (!)
-pijte samo flaširanu vodu
-ne stavljajte kockice leda u piće
-flasteri – osobito ako planirate duže hodati, mali žulj može se pretvoriti u veliki problem


Nikako ne zaboravite

-putovnicu
-novac
-kreditnu karticu
-povijest bolesti (!)
-putno osiguranje
-osiguranje za izgubljenu prtljagu
-označiti svoju torbu i staviti svoje kontakt podatke u slučaju da vam se prtljaga zagubi


Ostalo, ne manje bitno


-malo pakovanje šampona, gela za tuširanje
-četkica i pasta za zube
-ručnik
-fotoaparat
-dodatna memorijska kartica i baterija za aparat
-malu bilježnicu ili blokić u koji ćete upisati zanimljiva mjesta


Sitno, ali bitno

-igla i konac
-ziherica
-pinceta
-sklopivi kišobran

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr