OTVORIMO OČI

Srednjoškolci u borbi protiv nasilja: Šutnjom ne pomažemo ni žrtvi niti zlostavljaču

12.05.2009.
u 16:19
Pogledaj originalni članak

KARLOVAC – Emocionalno, odnosno psihičko nasilje, najčešći je oblik nasilja koji se pojavljuje u našem društvu. Velik broj mladih našao se u situaciji da su vrijeđali i ogovarali druge, pa čak i tukli i prijetili. Po mišljenju većine, nasilnici postaju takvi zbog odgoja u obitelji, utjecaja okoline, ali i potrebe za dokazivanjem.

Pokazalo je to istraživanje učenika Šumarske i drvodjeljske škole kojim je u sklopu havlevrijednog projekta “Otvorimo oči-imenujmo nasilje” ispitano oko 1300 učenika i ispitanika.

Ovaj put pozabavili su se rodno uvjetovanim nasiljem. Učenici Matea Rataić, Igor Acketa, Darko Marković i Alen Softić sa svojim mentoricama Nevenkom Bončić i Mirnom Korkut žele osvijestiti mlade da neprepoznavanjem i prešućivanjem nasilja kao najekstremnijeg oblika neprihvatljivog ponašanja ne pomažemo ni žrtvi niti zlostavljaču.

Zalažu se za edukaciju svih dobnih skupina, posebno mlade populacije kao rizične i najranjivije, ali i poboljšanje pravnog i zakonodavnog sustava. – U proteklih pet godina broj registriranih slučajeva obiteljskog nasilja porastao je sa 88 na 257.

No, to govori da su ljudi osvješteniji i više prijavljuju nasilje. Svatko od nas treba preuzeti dio odgovornosti, a veliki je problem što postoji pomoć za žrtve nasilja, ali s druge strane nema pomoći za zlostavljače – ističu učenici. U sklopu projekta “Građanin” predstavit će se na državnoj smotri u Zagrebu. Ta je škola napravila već osam izvrsnih projekata, a posljednja četiri bave se upravo problemom nasilja.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr