Srbija i Rusija potpisale ugovor o prodaji Naftne industrije

24.12.2008.
u 15:43
Pogledaj originalni članak

Predstavnici Srbije i Rusije potpisali su u srijedu u Moskvi sporazum o energetskoj suradnji koja obuhvaća i prodaju Naftne industrije Srbije, a predsjednici dviju država, Boris Tadić i Dmitrij Medvedev potpisali su predsjedničku izjavu kojom se na državnoj razini jamči realizacija tih dokumenata, prenijeli su beogradski elektronički mediji.

Sporazum obuhvaća prodaju 51 posto Naftne industrije Srbije (NIS) ruskoj tvrtki "Gazprom", a predviđa i izgradnju plinovoda Južni tok kroz Srbiju, kao i izgradnju skladišta plina Banatski dvor.

Sporazumom su predviđene i investicije u NIS u vrijednosti od 550 milijuna eura, od čega će 490 milijuna biti uloženo u povećanje i modernizaciju proizvodnih kapaciteta, dok će 60 milijuna biti namijenjeno ekološkoj zaštiti.

Tijekom dana direktor srpskog poduzeća "Srbijagas" Dušan Bajatović novinarima je u Moskvi rekao da će svi proizvodi NIS-a biti prema standardu "Euro 5" i da će proizvodi te tvrtke biti namijenjeni i vanjskom tržištu.

S ruskom stranom, po njegovim riječima, još nije preciziran kapacitet plinovoda "Južni tok", ali je sporazumom potpisanim prije godinu dana predviđen protok ne manji od 10 milijardi prostornih metara, čime bi bile zadovoljene energetske potrebe Srbije.

Prodaju NIS-a po cijeni od 400 milijuna eura neovisni ekonomski stručnjaci ocijenili su kao loš potez, navodeći da je realna vrijednost te tvrtke višestruko veća.

(Hina)

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr